Nekaj ur po četrtkovem izbruhu panike med prebivalci - ne le Izraela, temveč tudi Armenije, Libanona in nekaterih drugih držav v regiji - so namreč iz Moskve sporočili, da so preizkusili jedrsko raketo dolgega dosega, ki je zadela cilj v sosednjem Kazahstanu.

"Videli smo veliko sled svetlobe, ki je potovala z oddaljene točke na nebu. Izvora svetlobe nismo mogli videti. Sled je bila ogromna. Bil je zelo nenavaden prizor. Nekaj trenutkov kasneje smo tam, od koder je prihajala svetloba, zagledali vrtinčasto gibanje," izraelski spletni portal Ynet povzema navedbe enega od prebivalcev severnega Izraela.

A po mnenju vodje izraelske astronomske zveze Jigala Pat-Ela je šlo le za neuspešno izstrelitev balistične rakete. "Najverjetneje je ušla izpod nadzora in to, kar so ljudje videli, so bili njeni ostanki in gorivo. Dosegla je višino od 200 do 300 kilometrov, zato so jo videli na številnih lokacijah," je pojasnil.

Decembra 2009 je podobna vrteča se modrikasta svetloba prestrašila prebivalce Norveške, ki so prav tako mislili, da so videli neznani leteči predmet. A kasneje se je tudi takrat izkazalo, da je šlo za neuspešno izstrelitev ruske rakete, piše dpa.