Pahor si želi podpore DeSUS, ki pa je glede naklonjenosti kandidaturam razpet. Del članstva se namreč nagiba k Pahorju, del pa k aktualnemu predsedniku Danilu Türku.

Mnenja deljena

Pogovore o tem, katerega kandidata bo DeSUS podprl na predsedniških volitvah, je v četrtek začel izvršni odbor te stranke in ugotovil, da so mnenja deljena. Z dokončno odločitvijo glede tega bo DeSUS še počakal, vsekakor pa bodo podprli kandidata z levice, je v četrtek povedal Erjavec.

Danila Türka je DeSUS podprl na volitvah leta 2007. Nekatere stranke, med njimi Pozitivna Slovenija, pa tudi LDS in Zares, pa so mu podporo zagotovile tudi za letošnje jesenske volitve.

Pahorju so podporo že namenili poslanci SD, končno besedo o podpori stranke pa bo reklo predsedstvo. Kot smo poročali včeraj, je novi predsednik SD Igor Lukšič Pahorja podprl in ocenil, da je "rojen za predsednika države". Nekdanji premier ima tudi osebno podporo predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta, čeprav bo o tem, katerega kandidata bodo podprli v stranki, odločali člani sveta. Po Virantovih ocenah člani v veliki meri menijo, da bi bil Pahor dober predsednik republike, je pa "kar prisotno stališče, da bi kot resna politična stranka imeli svojega kandidata".

Erjavec: Ne delujem na podlagi osebnih zamer

Erjavec je tako prvi predsednik stranke, s katerim se je Pahor glede kandidature sestal javnosti na očeh. Ob tem velja spomniti, da je bil Erjavec v Pahorjevi vladi tisti minister, ki je moral odstopiti zaradi poziva računskega sodišča. Pahor je kot predsednik vlade vztrajal na spoštovanju poziva sodišča.

Toda po Erjavčevem mnenju to v politiki ne igra vloge. "Če bi deloval na podlagi osebnih zamer, ni prostora za politično delovanje," je v četrtek dejal ob tem vprašanju in dodal, da to ni okoliščina, ki bi vplivala na odločitev DeSUS glede podpore kandidaturi Pahorja.