"Lansko poletje sem tako dosegla zame pomembni mejnik z dokončanjem megistrskega dela  Modeli vodenja za spodbujanje inovativnosti v visoko tehnoloških podjetjih, letošnje poletje pa nadaljujem s poglabljanjem na doktorskem študiju kot mlada raziskovalka v gospodarstvu,“ napoveduje razvojnega in proizvodnega podjetja inteligentnih medijev, ki je pred časom podpisalo pogodbo s Coca Colo o sodelovanju na Olimpijskih igrah, ki se bodo avgusta odvijale v Londonu, kjer ima UNIKI tudi svojo pisarno. 

„Poleti lahko bistveno bolj intenzivno posvetim športu, letos posvečeno predvsem kajtanju na bližnjih vetrovnih obalah in gorskemu kolesarjenju po prelepi slovenski naravi. Prav posebej se veselim, da bom lahko več časa namenila svojim prijateljem, ki me najbrž že grdo gledajo, ker jih v poplavi dela nehote prav karieristično zanemarjam, v načrtu pa je tudi kakšna zabava ob morju kot v starih dobrih časih,“ slikovito opisuje načrte Mija Lorbek. 

Po čem bo posebno letošnje tvoje poletje in ali se lahko podjetniki v tem času, kot se večina Slovencev, "odklopite"?
Upam, da bo letošnje poletje posebno po tem, da bo zopet najlepše poletje doslej. Tak naziv bo doseglo, če se bo rezultat nek miselni preskok pridobljen skozi branje v ravnotežju s kvalitetnim aktivnim počitkom za nov zagon v uspešno jesen. Le interdisciplinarnost v razmišljanju, inovativnost in pogum na podlagi znanja lahko premagajo vsako oviro ali odprejo na videz nepremagljivo zaklenjena vrata. Podjetniki se seveda ne moremo in najbrž niti ne želimo čisto odklopiti, saj je treba svojo pot in vizijo nenehno potiskati naprej in biti v stalnem stiku s strankami, seveda tudi na dopustu. Na srečo bo imel kite center na Neretvi, kjer bom preživljala največji del športnega dopusta, tudi brezžični internet, tako da ne bom prikrajšana delovnih dopoldnevov.

Ali se "odklopi" tudi tujina?
Splošnega pravila ni, verjetno je specifično glede na državo in panogo. Za segment poslovnih dogodkov, konferenc in sejmov to precej drži in sta julij ter avgust povsem tiha meseca, so pa bolj aktivni drugi segmenti, predvsem tisti ki načrtujejo lansiranja, otvoritve in nove zmage že jeseni.

Kje in od koga dobiš največ namigov, katere knjige in publikacije je dobro brati in kje jih kupuješ?
 Največ namigov dobim na spletu preko družabnih priporočil, kvalitetnih bloggerjev in online medijev ter namigov poslovnih kolegov. Zadnje čase v eko in transfernem duhu seveda predvsem pdfje.

Katere knjige boš prebirala v teh poletnih tednih, o čem pripovedujejo in zakaj jih boš brala prav v tem času?
Na polici ali zaslonu so pripravljene Business Model Generation Osterwalderja in Pigneurja, saj je treba poleg produkta stalno inovirati tudi poslovni model in poletje je idealni čas, da to naredimo tudi v Unikiju. Zaradi raziskave na doktorskem študiju me v pipelineu čakata tudi odlični knjigi Seeing what's next: using the theories of innovation to predict industry change Claytona Christensena in Open Innovation: the new imperative for creating and profiting from technology Williama Chesbrougha. Po priporočilu kolega, ki ga precej spoštujem, bom prebrala The Ascent of Money, Nialla Fergusona, za boljše razumevanje današnje družbe in vedno zanimivo Sherry Turkle v zadnji knjigi Alone Together: Why We Expect More from Technology and Less from Each Other.

Kaj naj po Tvojem mnenju (pre)berejo podjetniki, ki imajo podobno "kilometrino" kot vi, unikijevci, in česa naj nikakor ne izpusti vodja ekipe?
Na prvem mestu bi priporočala branje blogov in online medijev, saj so lahko kar najbolj ažurni, gledanje TED in MIT predavanja, med knjigami pa bi priporočala seveda klasike, kot so Crossing the Chasm, Blue Ocean Strategy, Funky business in podobno. Vodja ekipe pa naj nikakor ne izpusti obilice knjig iz psihologije in teorije pogajanj ter občasnega teambuildinga s teamom :)

Kako sicer skrbiš za svojo karierno in osebnostno rast?
Vzporedna rast na različnih področjih se medsebojno krepi prav tako kot uravnoteženo delovanje leve in desne možganske hemisfere. Skrivnost je v ravnovesju. Zato se vedno trudim za usklajeno razvijanje logičnega, raziskovalnega in ustvarjalnega dela ter seveda tudi zdravega duha v zdravem telesu. Pri karierni in osebnostni rasti je treba biti nenehno aktiven in se truditi naprej. Za ponazoritev rada uporabim metaforo iz športa "uloviti pravi val v pravem trenutku je šele začetek čudovite vožnje, za tem je treba aktivno vijugati po njem, se prilagajati in ga ne izgubiti".