V napovedih SDS, da bodo Socialni demokrati šli po poti LDS, Lukšič vidi "predvsem nespodobno čestitko“. "Če nekdo pride v nov krog, se ga dobrovoljno sprejme in šele potem pljune. To je bilo sicer na nek način pričakovano, ker je to njihova raven komuniciranja in politične kulture," je ob tem povedal Lukšič in glede primerjave z LDS dejal, da "nekaterih stvari preprosto ne razumejo".

Žiga Turk: Z Lukšičem na čelu SD se 'uradno' ve, da opozicija ne bo konstruktivna

"Janša je postal nenadomestljiv"

"LDS je Ropa izvolila za predsednika po tem, ko je bil za predsednika države izvoljen Drnovšek, mi smo to naredili, preden bo Borut Pahor izvoljen za predsednika. Ko je Rop izgubil volitve, LDS ni zamenjala predsednika. Mi smo to naredili takoj. Zgodilo se je neko izčiščenje in našli smo moč, da gremo naprej," je razložil Lukšič, ki meni, da ima SDS težavo v tem, ker je Janša postal nenadomestljiv. "Stranko je peljal od približno socialdemokratske stranke prek zmerne stranke, ki je okrog leta 2000 poskušala koketirati s širšo javnostjo, do stranke, ki je zdaj radikalno desna, zlasti po metodah dela. Dvomim, da lahko zberejo moč za zamenjavo voditelja, ki je vse volitve, razen enih, izgubil. To je njihova travma, ki jo zdaj preslikavajo v SD."

Koalicija je SD očitala, da bo zdaj iz stranke prihajalo odpiranje ideoloških tem. "Ta vprašanja odpirajo v SDS. Kdo pa je prepovedal učiteljem, da se z ikonografijo iz preteklosti grejo sindikalni žur? SDS. Mi tega nismo nikoli počeli. Vodil sem šolski resor, a nismo odpirali ideoloških tem," je na to odgovoril Lukšič in razložil, da smo, "ko je bila 20. obletnica osamosvojitve, obletnica prvih demokratičnih volitev, obletnica nove ustave in 70. obletnica osvobodilne fronte, vse te državne praznike povzdigovali. Ste videli kdaj kakšnega veljaka SDS, da bi prišel na proslavo ob 27. aprilu? Ne pridejo. Imajo svoje proslave in častijo svoje ljudi."

Koalicijo skrbi Lukšičeva napoved zaostrene politike in drže do vlade

"Slaviti moramo velike dogodke v naši zgodovini"

Lukšič pa poudarja, da se je treba glede tega poenotiti: "To, kar je državno, je skupno in to je treba potem slaviti, to so tisti najmanjši skupni imenovalci. Slaviti moramo tudi velike dogodke v naši zgodovini, tiste, ki so iz slovenskega naroda naredili herojski narod, ki so obrnili tok zgodovine."

Novinar je ob tem pripomnil, da vračanje v preteklost ni samo stvar desnice, ter pri tem spomnil na poimenovanje Titove ceste.

"Josip Broz Tito je bil voditelj velikega dela sveta in to priznava ves svet, le na Slovenskem mu tega ne priznavamo. Priznavajo mu v nekaterih občinah in mestih," je odgovoril Lukšič, ki meni, da iz tega po nepotrebnem delamo ideološko vprašanje. "V Ljubljani imamo ulico, poimenovano po škofu, ki je zažigal knjige. A to je del naše zgodovine, prav je, da imamo to ulico."

Igor Lukšič: Pahor je predsedniški kandidat, že odkar je vstopil v politiko