V maju je država sofinancirala prispevke za socialno varnost za tisoč verskih uslužbencev iz sedmih verskih skupnosti, za to pa je namenila nekaj manj kot 198.000 evrov, so za STA pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki je od ukinitve samostojnega urada za verske skupnosti pristojno za to področje.

V skladu z določbami zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je začel veljati prejšnji teden, pa na ministrstvu izdajajo nove odločbe, na podlagi katerih bodo izplačani že junijski prispevki.

Z uveljavitvijo zakona se namreč spreminja izračun višine sofinancerskega deleža države. Namesto od osnove v višini najmanj 60 odstotkov povprečne plače se bo višina državne pomoči za pokritje prispevkov za socialno varnost po novem izračunavala od osnove v višini najmanj 48 odstotkov od povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa zavarovalna osnova.

Koliko bodo privarčevali?

Kot so pojasnili na omenjenem ministrstvu, višja osnova od zakonsko določene doslej nikoli ni bila odobrena. Kolikšna bo skupna višina privarčevanih sredstev, natančno sicer ni mogoče določiti, ker je višina državne pomoči vezana na povprečno plačo. Bodo pa na letni ravni prihranili 20 odstotkov sredstev, pojasnjujejo na ministrstvu.

Glede na letošnje dosedanje in na lanske podatke o izplačilih pa bi to na letni ravni pomenilo med 470.000 in 480.000 evrov prihranka, če bi ukrepi veljali celo leto. V preteklem letu so namreč po podatkih pristojnega ministrstva omenjeni prispevki znašali nekaj manj kot 2,4 milijona evrov. Od tega so okoli 2.273.000 evrov namenili za verske uslužbence Katoliške cerkve, nekaj manj kot 34.000 evrov za uslužbence Islamske skupnosti v Sloveniji, dobrih 31.000 evrov za uslužbence Evangeličanske cerkve, slabih 24.000 evrov je dobila Srbska pravoslavna cerkev, dobrih 17.000 evrov Evangelijska binkoštna cerkev, okoli 6000 evrov Krščanska adventistična cerkev, dobrih 2000 evrov pa Slovenska muslimanska skupnost.