Vroclav je po številu prebivalcev četrto največje mesto na Poljskem, spada pa tudi med najstarejša. Od drugih evropskih mest izstopa po preštevilnih mostovih in mostovih za pešce, zato se ga je tudi prijel vzdevek "Severne Benetke".

Pokrajino mesta obvladuje reka Odra, ki jo zaznamujejo številni pritoki, stara rečna korita in rokavi, pa tudi 12 otokov. Vroclav se kot eno redkih evropskih mest lahko ponaša z ohranjenim urbanim jarkom, napolnjenim z vodo.

Že več stoletij sodi Vroclav med najpomembnejša evropska mesta. Nekoč je tukaj stalo mnogo dragocenih arhitekturnih in umetniških spomenikov. Kljub hudemu uničenju med drugo svetovno vojno (70 odstotki poslopij) je mnogo zgradb uspelo ohraniti prvotno obliko, marsikatero pa so po vojni sanirali ali obnovili. V mestu je ena najstarejših mestnih hiš na Poljskem, kjer najdemo najstarejši zvon in stolpno uro, pa tudi najstarejšo restavracijo v Evropi - klet S´widnicka.

Bogata kulturna ponudba ustvarja posebno vzdušje v mestu, ki ga kulturno zaznamujejo svetovno priznani glasbeni festivali (na primer Wratislavia Cantans, Festival Jazz upon Odra, Actor Song Review), pa tudi mednarodni filmski festival Nova obzorja (New Horizons). Ko se spusti noč, vroclavske ulice začnejo brbotati od življenja. Mesto slovi po številnih glasbenih klubih, diskotekah, barih in tudi cvetličarnah, ki delajo dan in noč.