Varšava je največje poljsko mesto z 1,7 milijona prebivalcev. Je tudi najhitreje rastoča metropola, sedež državnih organov in večine centralnih upravnih uradov.

Mesto je poljsko podjetniško, finančno in trgovsko središče, ki privablja mednarodne naložbenike. Njegov simbol je morska deklica, ki je tudi v grbu poljskega glavnega mesta. Najbolj znane spomenike varšavske morske deklice lahko najdemo na Trgu stare tržnice in ob reki Vistuli blizu mostu S´wie¸tokrzyski.

Varšava je tudi mesto "velikih ljudi" - tu se je rodila slavna kemičarka in fizičarka Maria Skl´odowska - Curie, ki je edina v zgodovini dvakrat prejela Nobelovo nagrado, dolgo pa je tu živel in delal tudi svetovno znani skladatelj in pianist Frédéric Chopin.

V mestu kar kipi od kulture, glasbe in drugih umetnosti. Vsak mesec se odvije več kot sto kulturnih dogodkov, tudi svetovno znani glasbeni, gledališki in filmski festivali, kot so npr. Mednarodno tekmovanje pianistov Frédérica Chopina, Mozartov festival, Jazz v starem mestu (Jazz in the Old Town) ali Glasbeni vrtovi (Musical Gardens). Izbira je ogromna. Festivali alternativne glasbe, tekmovanja v prostem slogu, festivali klasične glasbe, ulična umetnost, dogodki za študente, parade, manifestacije ali pa 'flash mobi'.