Poznanj je peta največja poljska metropola. Najdemo ga v najbolj razvitem delu države, na kraju, ki velja za zibelko poljske državnosti.

Mestno pokrajino sestavljajo edinstveni zgodovinski spomeniki, zanimivi primeri sodobne arhitekture in živahni, privlačni rekreacijski predeli v naravi, kavarne in restavracije, kjer vlada odlično vzdušje. Mesto prečkata dve reki, v njem so štiri večja jezera, kjer se bodo lahko ljubitelji nogometa in turisti umaknili pred truščem velikega mesta ter se sprostili po ogledovanju znamenitosti ali po vseh nogometnih čustvih.

Prebivalci Poznanja slovijo po svoji podjetniški žilici, zato je Poznanj med hudo gospodarsko krizo na začetku 20. stoletja zaslovel kot eden največjih poslovnih predelov v tem delu Evrope. Zaradi odličnih gospodarskih rezultatov in hitro rastočega gospodarstva velja za gospodarsko prestolnico Poljske. Prav tu vsako leto na Mednarodnem poznanjskem sejmišču organizirajo nešteto sejmov in razstav. Poznanj ima tudi popolno športno infrastrukturo, zato je že večkrat gostil največje športne dogodke na svetu, kot so Mednarodna veslaška regata na jezeru Malta in največja urbana tekaška prireditev na Poljskem - slavni Poznanjski maraton -, kjer si je mesto pridobilo izkušnje za gostitev Evropskega prvenstva v nogometu leta 2012 UEFA EURO 2012.

K edinstvenemu vzdušju v Poznanju prispeva tudi raznolika in bogata kulturna ponudba. Mesto organizira največje mednarodne kulturne dogodke v tem delu Evrope. Največji gledališki festival na Poljskem - "maltafestival Poznanj" - v mesto vsako leto pripelje svetovne glasbene zvezde in alternativna gledališča. Festival je gostil denimo skupine Buena Vista Social Club, Fleet Foxes, Manu Chao in Portishead. Poznanj že 17 let privablja plesalce z vsega sveta, ki se udeležujejo delavnic sodobnega plesa, festival Made in Chicago pa je edini evropski festival čikaške jazzovske šole. V kulturni program sodijo tudi manjši, toda vse bolj priljubljeni dogodki, recimo, največji poljski festival animiranih filmov Festival animatorjev in festival filmske glasbe Transatlantyk.