Ljubljana Nocoj se na Kongresnem trgu odpira četrta izvedba festivala Junij 2012 v Ljubljani, ki bo v organizaciji Mestne občina Ljubljana ter javnih zavodov Turizem Ljubljana in Festival Ljubljana ponudila 36 brezplačnih plesnih, glasbenih in gledaliških dogodkov. V sporočilu za javnost je zapisano, da gre za edinstven dogodek, kjer imajo obiskovalci možnost vpogleda v aktualno umetniško produkcijo in s katerim se vrhunska ustvarjalnost predstavi tudi občinstvu, ki ne zahaja redno v kulturne hrame.

Za uvodno točko bo poskrbela SNG Opera in balet Ljubljana, ki bo postregla z baletnim večerom koreografij Juanja Arquesa, Mihaila Fokina, Mariusa Petipa in Georgea Balanchina z naslovom Divertissement, Miniature, Serenada. Sicer pa bo dopoldanski program namenjen najmlajšim, ob popoldnevih bodo na račun prišli ljubitelji lahkotnejših plesnih in glasbenih stvaritev, ob večerih pa se lahko nadejamo vrhunskih umetniških doživetij.

Med drugim bo SNG Opera in balet Ljubljana skupaj z Glasbeno matico Ljubljana izvedla še koncert Povodni mož v Stari Ljubljani, kar pomeni, da bo ta kantata Viktorja Parme ponovno izvedena prvič po 100 letih. Opera in balet SNG Maribor bo nastopila s predstavo Radio and Juliet, ki se je nedavno vrnila z velike turneje po Združenih državah. Mestno gledališče ljubljansko bo uprizorilo uspešnico, muzikal Sugar, ki ga je navdihnil Wilderjev film Nekateri so za vroče. SNG Drama Ljubljana se bo predstavila z Lubitschevo burlesko Ko sem bil mrtev, pestro dogajanje pa se bo sklenilo z gala koncertom Poletna noč - 50 let slovenske popevke, ki bo znotraj celotnega festivala edini plačljiv dogodek. nr