Na celjskem odru bodo tako uprizorili dramo, komično dramo, dve komediji, ljudsko igro in predstavo za otroke. Z novo sezono bosta ansambel obogatila tudi dva nova člana; svež igralski veter bosta prinesla Ana Ruter in Vid Klemenc. Novost bo še tako imenovani Abonmajček, namenjen najmlajšim.

Dobro ustvarjalno ozračje

Kosijeva je poudarila, da so še posebej ponosni na to, da je del repertoarja drama Shocking Shopping Matjaža Zupančiča, dobitnica Grumove nagrade za najboljše slovensko dramsko besedilo leta 2011, ki bo jeseni v avtorjevi režiji tudi uradno odprla sezono. Sledila bo predstava za otroke Skrivnosti Jacqueline Wilson v režiji Mateje Koležnik, na Odrupododrom pa si bodo gledalci lahko ogledali komično dramo Kruh Richarda Beana, ki bo nastala pod režisersko taktirko mladega Jerneja Kobala. Komedijo Kena Ludwiga Sleparja v krilu bo na celjski oder postavil Boris Kobal, sledila bo komedija Johna Millingtona Synga Največji frajer zahodnega sveta v režiji Janeza Pipana, sezono pa bo sklenila ljudska igra Bertolta Brechta Gospod Puntila in njegov hlapec Matti v režiji Nebojše Bradića.

Režiserji Jernej Kobal, Boris Kobal in Matjaž Zupančič so ob predstavitvi sezone izrazili zadovoljstvo nad ustvarjalnim ozračjem v celjskem gledališču. Zupančič je poudaril, da je njegova drama zgodba o nasilju, ki ga generira prikrita družbena frustracija. "Želel sem napisati nekaj, kar je brutalno konkretno in povsem abstraktno obenem. Nakupovalno središče zato ni le sistem, je civilizacija. Medtem ko gledamo stran, pride trenutek, ko pridemo na vrsto vsi in nikogar ni, ki bi pomagal." Po njegovih besedah je treba pisati nove zgodbe, saj je sodobni čas paradoksalen, je uganka, zaradi katere s starimi zgodbami gledališča ni več mogoče pokriti. "Ustanove, ki jih nove zgodbe ne zanimajo, so zaprašene."

S humorjem nad težke čase

Boris Kobal je o komediji, ki jo bo režiral, poudaril, da je to res igra za zabavo, pri čemer pa zgodba daje misliti. Ker bo predstava namenjena predvsem sprostitvi, terja igralsko virtuoznost v komedijskem smislu, za kar se je treba izredno potruditi. Komična drama v režiji Jerneja Kobala pa obravnava temo pripadnikov delavskega razreda, katerih delo pod stalnim pritiskom in v neznosnih razmerah jih pripelje do skrajne meje vzdržljivosti, rešitev pa najdejo v medsebojnih pogovorih, začinjenih s humorjem, ki jim pomaga prebroditi težke čase.

Težki časi pa so tudi v SLG Celje, saj do oblikovanja programa še niso prejeli končnih odločb o programskih sredstvih, kar se pred tem ni zgodilo še nikoli. Kljub temu so optimistični, načrtujejo že 22. festival Dnevi komedije, ki bo predvidoma potekal marca prihodnje leto, SLG Celje kot organizator in Mestna občina Celje kot pokroviteljica pa sta razpisala tudi javni anonimni natečaj za izvirno komedijo, za nagrado žlahtno komedijsko pero, ki bo podeljeno na Dnevih komedije 2014.