Danes se na Poljskem in v Ukrajini začenja največji evropski nogometni spektakel EURO UEFA 2012. Tekme bodo potekale ves mesec, Poljska pa se na dogodek pripravlja že vse od leta 2007. Za podrobnosti smo prosili gospoda Cezaryja Króla, petega veleposlanika Republike Poljske v Sloveniji. Diplomiral je na priznanem moskovskem Inštitutu za mednarodne odnose (MGIMO), nato pa je študij nadaljeval na podiplomskem programu Poljskega inštituta za mednarodne zadeve in v Evropskem centru varšavske univerze. Poklicni diplomat je od leta 1992. Dvakrat je služboval na veleposlaništvu v Londonu. Po končani drugi misiji je vodil kabinet ministra za zunanje zadeve. Lani je prevzel naloge veleposlanika v Ljubljani.

Organizacija spektakla EURO UEFA 2012 ni mačji kašelj. Po vsej verjetnosti so bile priprave naporne.

Leta 2007, potem ko se je že malo pomirila evforija po dodelitvi organizacije evropskega prvenstva Poljski in Ukrajini, smo se spraševali, ali nam bo uspelo pravočasno končati vse priprave, še posebno na področju športne in cestne infrastrukture. Stadione nam je uspelo postaviti, medtem ko gradnja in modernizacija cestne in železniške infrastrukture še vedno poteka.

Načrti so bili ambiciozni. Ministrstvo za infrastrukturo je napovedovalo, da bo do dogodka končana gradnja 900 kilometrov avtocest in 2000 kilometrov hitrih cest, ki povezujejo glavna poljska mesta. Ocenjujemo, da je 75-80 odstotkov omenjenih naložb že končanih. Zahvaljujoč pozitivni motivaciji smo v štirih letih naredili toliko, kot bi sicer v osmih. Vrednost končanih naložb znaša okoli 18 milijard evrov, projekti pa so bili financirani iz evropskih skladov za regionalni razvoj in kohezijo. Pričakovanja so bila sicer večja, vendar moramo upoštevati, da nikoli prej nismo gradili s tako hitrostjo.

Mnoge zanima, koliko stane takšna organizacija prvenstva. In seveda: ali bo dogodek prinesel izgubo ali dobiček?

Države, gostiteljice spektakla EURO 2012, morajo izpolniti številne pogoje, ki jih narekuje UEFA, ki zahteva politično stabilnost, delujoč in utrjen pravni sistem ter določene predpise, ki se nanašajo na zaposlovanje. Neizbežne so tudi naložbe v velike, moderne stadione, luksuzne hotele in športne centre ter hitre prometne povezave med mesti, kjer bodo potekale tekme. Poljska je tako iz proračuna namenila za to skupno kar okoli 8 milijard evrov.

Pričakujemo, da bo stadione napolnilo 670.000 ljubiteljev nogometa, navijaške cone pa naj bi obiskalo skoraj 1,5 milijona ljubiteljev žogobrca.

Polovica tujih turistov, ki pridejo na Poljsko na evropsko prvenstvo, torej okoli 400.000, si bo tekme ogledala v omenjenih navijaških conah, ki jih pripravljajo mesta, kot so Varšava, Gdansk, Vroclav in Poznanj. Varšavska cona v centru, na Pl. Defilad, bo trikrat večja od ostalih in sprejela bo lahko neverjetnih 100.000 ljubiteljev nogometa naenkrat. Tudi Krakov, ki so ga nogometne reprezentance Anglije, Nizozemske in Italije izbrale kot bivalni center, računa na tuje obiskovalce, ki jih vabi v svojo cono, gosti pa lahko hkrati 30.000 navijačev.

Finančni izid dogodka je seveda težko oceniti. Menimo, da je organizacija tovrstnega dogodka naložba, ki se bo na dolgi rok zagotovo povrnila.

Kaj menite o pozivu k bojkotu nogometnih tekem, ki bodo potekale v Ukrajini?

Vlada Poljske, ki skupaj z Ukrajino gosti EURO 2012, se je odločno opredelila proti političnemu bojkotu tega dogodka. Vodja poljske vlade je poudaril, da je EURO 2012 za navijače in ne za politike. Politiki pa bi morali strniti vrste, tako da za težko situacijo nekdanje ukrajinske premierke ne bi bili kaznovani državljani Ukrajine. Saj je EURO 2012 tudi njihov praznik. Zahvaljujoč trudom poljske diplomacije si bodo evropski politiki, ljubitelji nogometa, ogledali tekme svojih reprezentanc v Kijevu, Lvovu, Charkovu in Donecku.

Kolikšen pomen ima to prvenstvo za vašo državo?

Ogromen. EURO 2012 pomeni edinstveno priložnost za promocijo, saj bodo kamere vsega sveta usmerjene v Poljsko, ki se bo lahko pohvalila z uspehi zadnjih 20 let gospodarske in družbene transformacije. Prvenstvo je čudovit festival športa, ki zbuja zanimanje celotne Evrope, tudi med tistimi, ki se sicer bolj malo zanimajo za nogomet. To je tudi kulturni in promocijski dogodek.

Že od leta 2008 so oči Evrope usmerjene v Poljsko. Nobena druga država ni tako uspešno prebrodila finančne krize. Gospodarstvo ves čas beleži rast in imamo vedno večji srednji sloj. Prvenstvo bi za nas lahko pomenilo nov impulz za nadaljnjo oživitev.

Poljski podjetniki so iz nič ter brez kapitala in kljub birokraciji ustvarili dinamična, zanimiva, hitro rastoča ter uspešna podjetja, ki se uveljavljajo po vsem svetu...

Raste seznam priznanih poljskih blagovnih znamk. Zdaj niso prepoznavni le papež, Lech Walesa in FrederikChopin, ampak tudi dve desetletji uspešne transformacije. Zgodovina ne pozna veliko tovrstnih uspehov. Menedžerji, odgovorni za naložbe na rastočih trgih, uvrščajo Poljsko poleg Kitajske, Indije in Brazilije med najobetavnejše države. Poljska je že danes največji evropski poslovni storitveni center, varšavska borza pa srednjeevropsko finančno središče, kar potrjuje tudi kotacija delnic podjetij NKBM in Krke.

Zahvaljujoč projektu EURO 2012, ki je pospešil naložbe v infrastrukturo, so naše gospodarske zmožnosti večje, ta spektakel pa k naši rasti BDP prispeva poldrugi odstotek. Ta dodatna rast bo porazdeljena vse do leta 2020. Ni pa vse tako rožnato, saj se bodo postopoma zapirala delovna mesta, ki jih je bilo ob organizaciji in pripravah na EURO 2012 ustvarjenih od 30.000 do 40.000. V oceni sociologov je največja družbena korist gradnja modernega mestnega in športnega prostovoljstva, ki uči integracije, odgovornosti in nesebičnosti. Koordinacija delovanja več kot 200 inštitucij je omogočila gradnjo družbenega kapitala in pridobitev neprecenljivega know-how. Prestiž Poljske bo potem še dodatno zrasel, saj spadamo med elito držav, ki so sposobne organizirati velik športni dogodek.

Najpomembnejše je to, da navijači pridejo na Poljsko, nato pa jih moramo sprejeti in pogostiti tako, da se k nam vrnejo. Sami, poslovno ali kot turisti z družino - ta učinek vrnitve bo pomenil naš resnični uspeh.

Ali vse slabši položaj v Evropi ne vpliva negativno na poljsko gospodarstvo?

Poljska ima kot edina evropska država v času kriznih let gospodarsko rast, nadaljnje napovedi za razvoj pa so v časih, ki res ne navdušujejo, še vedno pozitivne. Rast poljskega BDP se bo ob pešanju globalnega povpraševanja in konsolidaciji financ upočasnila. Še vedno pa naj bi znašala okoli 3 odstotke. V prvih treh mesecih letošnjega leta je BDP zrasel za 3,5 odstotka, kar pomeni, da se je zaradi vse slabše konjunkture v evroobmočju tudi naša rast upočasnila. Osnovni ekonomski kazalniki pa ostajajo pozitivni. Kljub najnovejšim podatkom Eurostata, da je stopnja brezposelnosti na Poljskem marca in aprila letos padla pod deset odstotkov, številni prebivalci še vedno omejujejo potrošnjo. Ta je sicer ostala na lanski ravni (okoli 2,1 odstotka), vendar zaradi nestabilnega stanja na trgu delovne sile in manjši rasti zaposlovanja ter prav tako slabi rasti plač že malo peša. Evropska komisija (EK) napoveduje, da bo deficit padel pod 3 odstotke, skladno z minulo leto sprejetimi instrumenti načrta strukturne konsolidacije, ki se bodo letos še dodatno okrepili. To pomeni, da ima Poljska priložnost odpraviti prekomerni primanjkljaj v predvidenem roku. EK pričakuje tudi, da se bo dolg zmanjšal s 56,3 odstotka BDP v letu 2011 na 55 odstotkov v letu 2012 in končno na 53,7 odstotka v letu 2013. To so pozitivne napovedi, ki zagotavljajo sedanjim in morebitnim investitorjem občutek varnosti in stabilnosti tudi v prihodnje.

Kako poteka poljsko-slovensko sodelovanje? Kako bi lahko ta globalni dogodek izkoristili za krepitev vezi med našima državama?

Politično, kulturno in gospodarsko sodelovanje med našima državama je odlično. Slovenija je za Poljsko največja gospodarska partnerica v južni Evropi, blagovna menjava med našima državama, ki je lani ponovno presegla 1 milijardo evrov, je višja kot na primer z Bolgarijo ali Portugalsko. V poljskem izvozu prevladujejo deli za avtomobile, gume, pohištvo in izdelki kemične industrije, v uvozu pa zdravila, bela tehnika in tudi kemični izdelki.

Članstvo Poljske in Slovenije v EU je pospešilo medsebojno gospodarsko sodelovanje, blagovna menjava pa je v zadnjih letih rasla z dinamiko, ki je presegala 10 odstotkov. Na Poljskem je s svojimi podjetji in predstavništvi navzočih več kot 30 slovenskih podjetij, vse bolj se za Slovenijo zanimajo tudi poljski podjetniki.

Naše veleposlaništvo se trudi približati bogato kulturno ponudbo naše države. V sodelovanju s slovenskimi partnerji organiziramo številne razstave, koncerte in predavanja, ki so dobro obiskani. V prihajajočih mesecih načrtujemo skupaj z Mini-teatrom zanimivo razstavo poljskih gledaliških lutk, ki bo slovenske otroke razveseljevala v Ljubljani in Mariboru, ter razstavo slik poljske akademske slikarke, živeče v Sloveniji. Aktivno je tudi slovensko veleposlaništvo v Varšavi. Vse to pripomore k boljšemu medsebojnemu spoznanju. Enako kot potovanja. Poljski turisti, ki obiskujejo Slovenijo, se vračajo navdušeni nad njeno lepoto ter polni pohvalnih besed v zvezi z gostoljubjem njenih prebivalcev.

EURO UEFA 2012 je kljub temu, da slovenska ekipa na njem ne bo prisotna, vsekakor odlična priložnost za razvoj sodelovanja. Slovenska gradbena podjetja smo večkrat vabili, da bi se udeležila infrastrukturnih projektov - menim, da so tu še vedno priložnosti, saj nam je ostalo še nekaj nedokončanega. Prvenstvo pa je tudi dodatna spodbuda in povabilo, da obiščete Poljsko.

Na koncu še vprašanje, ali ste tudi vi ljubitelj nogometa?

Seveda. Še posebej bom navijal za poljske nogometaše. Čustveno sem tudi navezan na ekipi Velike Britanije, tam sem služboval 10 let, ter Nemčije, kjer igrajo odlični napadalci poljskih korenin. Sam žal ne igram več, saj sem se med tekmo diplomatske lige v Londonu hudo poškodoval koleno.