Po besedah župana občine Škofljica Ivana Jordana so za gradnjo vrtca najeli dolgoročni kredit v višini 1,6 milijona evrov, saj jim na lanskoletnem razpisu ministrstva za šolstvo ni uspelo. Upajo pa, da bodo zaradi objekta, ki je zasnovan nizko energetsko, dobili 250.000 evrov nepovratnih sredstev iz Eko sklada.

Ker pa na Škofljici - podobno kot v drugih občinah v okolici Ljubljane - z vrtčevskimi zmogljivostmi ne dohajajo prirasta prebivalstva, bo jeseni kljub novogradnji po oceni ravnatelja Romana Brunška izviselo okrog 150 otrok. Na občini zato že iščejo dodatne kratkoročne rešitve. "Dva oddelka bomo odprli še v stanovanjski hiši v Albrehtovi ulici na Škofljici, kjer smo od zasebnika vzeli prostore v najem za deset let. Prostore smo deloma že preuredili, tako da bodo na razpolago predvidoma jeseni," je povedal župan Jordan.

Zaradi konstantnega prirasta prebivalstva v Škofljici preglavice povzroča tudi pomanjkanje prostora v osnovnih šolah. Še huje bo v naslednjih letih, ko se bosta z mladimi družinami napolnili novi naselji Lanovo in Ob potoku, na kar že nekaj časa opozarjajo tudi v tamkajšnjih civilnih iniciativah. Brunšek pa opozarja, da bo že prihodnjo jesen, če ne bo nove šole, treba uvesti dvoizmenski pouk.