V Gdansku živi skoraj pol milijona ljudi. Je pomorska prestolnica Poljske, veliko gospodarsko, raziskovalno in kulturno središče ter priljubljen turistični cilj. Tisoč let staro hanzeatsko mesto leži ob Gdanskem zalivu na južnih obalah Baltskega morja.

Gdansk je že več stoletij ključnega pomena za izmenjavo dobrin med severno in zahodno Evropo ter med državami srednje in Vzhodne Evrope. Danes je prestolnica Pomeranske regije in pomembno upravno središče.

V mestu je vse: od prikupnih ulic in zgodovinskih interierjev, obmorske plavalne infrastrukture in jadralnih prog, udobnih hotelov, do elegantnih restavracij in mamljivih kavarn, kjer vlada odlično vzdušje. V Gdansku najdemo več gledališč, filharmonijo, opero, poletni glasbeni oder, tri multiplekse in več manjših kinodvoran, priljubljene mladinske klube, bare in diskoteke. Kulturno ponudbo mesta, kjer vsakdo lahko najde nekaj zanimivega in po svojem okusu, zaokrožujejo številni muzeji, koncerti, sejmi (vključno s Sejmom sv. Dominika, ki obstaja že 750 let), razstavami, uličnim gledališčem (npr. FETA).

Pomembna je tudi industrija obdelave jantarja, ki ima v Gdansku že dolgo tradicijo, zato je mesto upravičeno zaslovelo kot svetovna prestolnica jantarja.

V svoji "zlati dobi" je bilo mesto nekakšna buržoazna republika, multikulturni talilni lonec vseh mogočih narodnosti. Kultura, znanost in umetnost so se razvijali kot sad strpnega vzdušja in bogastev, ki jih je mesto pridobilo s trgovino. Danes lahko dela priznanih prebivalcev Gdanska občudujemo v muzejih, cerkvah in galerijah. Njihove zbirke in osupljiva lepota zgodovinskih spomenikov pričajo o tisočletni zgodovini mesta.

Tako kot že pred več stoletji je še vedno nadvse pomembno tudi pristanišče, ki še naprej raste. Gdansk kot strateška lokacija na križišču pomembnih tranzitnih poti, veliko transportno in tovorno središče z dobro razvito poslovno in raziskovalno infrastrukturo ter dostopnim, dobro usposobljenim človeškim kapitalom, spada med najbolj privlačne naložbene kraje na Poljskem.