Rokometaša Dragana Gajića pred odhodom na dopust čakata še obračuna s Portugalsko v kvalifikacijah za SP 2013 v Španiji (za jutrišnjo tekmo v Stožicah je bilo do včeraj opoldne prodanih več kot 5000 vstopnic), a popularni "Gajo" je z mislimi malce tudi na EP v nogometu: "Napovedujem suvereno zmago Španije, presenetiti pa bi utegnili Nemci."

Edina črna pika v klubski sezoni je liga prvakov, v kateri se Montpellierju ni uspelo uvrstiti niti med osem najboljših klubov v Evropi.

Pustili smo bled vtis. Že v skupinskem delu smo naredili velik spodrsljaj, ko smo osvojili šele četrto mesto za Kielom, Koebenhavnom in Ademarjem. Na desetih tekmah smo le petkrat zmagali. Zaradi le četrtega mesta v skupini smo v osmini finala naleteli na prvouvrščeno Barcelono in zasluženo izpadli. Imeli smo tudi težave s poškodbami, predvsem je bila usodna tista Vida Kavtičnika, ki je bil edini pravi desni zunanji igralec v ekipi. Zato smo morali igrati z desničarjem na položaju desnega zunanjega, kar pa je proti vrhunskim nasprotnikom nemogoče. Tudi telesna oziroma tekaška pripravljenost v delu sezone ni bila na pravi ravni.

V že tako vrhunsko zasedbo prihajajo še Hrvat Petar Metličić, Norvežan Erland Mamelund in Francoz Kevynn Nyokas.

Poleg njih bo klub verjetno kupil še enega srednjega zunanjega igralca. Želel je Skubeta, a zaradi "salary capa" v francoski ligi si Montpellier ni mogel privoščiti, da bi ga takoj kupil. Z Metličićem in Nyokasom, ki je prišel iz Pariza in ki po neverjetnih telesnih predispozicijah spominja na Luca Abaloja iz Atletica, bomo dobili širino na položaju desnega zunanjega igralca. Metličić bo poleg kakovosti prinesel še izkušenost, od mladega Nyokasa pa ne moremo takoj pričakovati vrhunskih predstav v ligi prvakov. Z Mamelundom smo še dodatno pridobili igralsko širino in dobili nadomestek za Srba Mladena Bojinovića, ki odhaja v Pariz.

S takšnim igralskim kadrom bi morali visoko poseči tudi v Evropi.

Čeprav smo v Franciji osvojili štiri lovorike, je Montpellier usmerjen predvsem na uspehe v Evropi. Spodrsljaj v ligi prvakov moramo nujno popraviti. Glede na velike denarne vložke v klub tako uprava kot igralci in navijači pričakujemo uvrstitev na zaključni turnir v Kölnu, torej med štiri najboljše v Evropi. Od tega ne bežimo, čeprav nas čaka težka naloga. A cilj lahko uresničimo le, če bomo vsi igralci v vrhunski formi. V tem primeru lahko premagamo vsakogar, če pa eden ali dva nista na pravi ravni, težko premagamo kogar koli. Realnost Montpellierja je naslednja: smo dobri, nismo pa vrhunski.

Vrhunska pa bo morala biti Slovenija, če želi izločiti Portugalsko. Na čem temelji vaša ocena, da ste boljši od Portugalcev?

V prvi vrsti na individualni kakovosti. Na vseh igralnih mestih smo po imenih boljši od Portugalcev, a ne le pri prvih sedmih igralcih, ampak pri vseh šestnajstih. Imamo postavljen dober koncept in sistem igre, ki je precej boljši in naprednejši od portugalskega.

Tekma v Ljubljani bo že ob 15. uri, zgodaj pa bo tudi povratna, ob 16. uri.

V Montpellierju večinoma treniramo ob treh ali štirih popoldan, tako da zame ni težav. Prav tako tudi ne za moje soigralce, tako da zgodnja ura ne bi smela vplivati na potek dogajanja na igrišču. Sicer pa smo v ligi prvakov igrali v še bolj čudnih terminih, na primer v nedeljo dopoldan.

Kolikšna razlika v Stožicah bi zadoščala za mirno pot v Guimaraes?

V rokometu ni nenadomestljive razlike, kar se je letos pokazalo tudi v ligi prvakov. Na primer v četrtfinalu, ko je Ademar doma premagal nemško ekipo Füchse Berlin z enajstimi zadetki razlike, a nato izpadel. Če se pošalim: dovolj visoka prednost bi bila petnajst ali dvajset zadetkov, a si jo je nemogoče priigrati. Upam, da bodo Portugalci že v Stožicah vsaj za deset minut prišli v naš mlin, da naredimo občutno razliko. Marsikaj lahko odločimo že na prvi tekmi, vsega pa ne. Če bomo že v Ljubljani pokazali, da smo mi gospodarji na igrišču in da smo boljši, tudi v Guimaraesu ne bomo imeli težav. V njih bi se lahko znašli, če bi Portugalcem že v Stožicah dovolili, da malce "povohajo zmago".

Torej se bo Slovenija po dveh izostankih le uvrstila na svetovno prvenstvo.

Skrajni čas je, da se to zgodi. V zadnjih treh, štirih letih se je reprezentanca precej pomladila, večina mlajših igralcev pa nima frustracij zaradi neuspehov v kvalifikacijah za SP 2009 in 2011. Bil bi superzadovoljen, če bi dvakrat zmagali že z zadetkom razlike. Tako bi ohranili kontinuiteto zmag ter povečali svojo samozavest in spoštovanje s strani drugih reprezentanc, ki nas že zdaj gledajo z odprtimi usti. Po EP smo dobili veliko pohval, glede na to, da smo boljši od Portugalcev, pa bi bilo zares neumno, če bi izgubili in ne bi nadaljevali tega, kar smo začeli v Srbiji.