DeSUS o vprašanju: Ali Türka ali Pahorja?

Izvršni odbor DeSUS je danes začel razpravo o tem, katerega kandidata za predsednika republike bodo podprli. Eni so naklonjeni aktualnemu predsedniku Danilu Türku, drugi pa nekdanjemu premieru Borutu Pahorju, ki se bo v petek zaradi kandidature sestal s prvakom DeSUS Karlom Erjavcem. Danes iščejo tudi rešitve za izboljšanje komunikacije v DeSUS.

DeSUS bo z dokončno odločitvijo glede podpore posameznemu kandidatu za predsednika republike še počakal, vsekakor pa bodo podprli kandidata z levice. Svojega kandidata ne bodo imeli, čeprav bo o tem danes še odločil izvršni odbor, je pred sejo izvršnega odbora v Ljubljani povedal Erjavec.

Prvak DeSUS meni, da bi DeSUS lahko podprl Türka, ob čemer je spomnil, da je bil DeSUS na prejšnjih predsedniških volitvah ena prvih strank, ki so tega kandidata podprle. Se bo pa Erjavec v petek dopoldne sestal s Pahorjem. Ta si potem, ko je z Igorjem Lukšičem izgubil tekmo za vnovičen mandat vodenja stranke in napovedal kandidaturo za predsednika države, želi podpore strank. Poslanci SD so mu jo že zagotovili, stranka pa še ne, saj bo o tem odločalo predsedstvo. Je pa Lukšič v pogovoru za 3. program TV Slovenija Pahorja podprl in ocenil, da je "rojen za predsednika države". Tudi kot premier se je Pahor po Lukšičevih besedah "obnašal precej bolj kot predsednik države".

Pahorja podpira Virant

Pahor ima tudi osebno podporo predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta, čeprav bo o tem, katerega kandidata bodo podprli v stranki, odločali člani sveta. Virant je v izjavi dejal, da ima Pahor "vse potrebne vrline za predsednika, ker je človek z integriteto, povezovalen, strpen, zmeren in dober politik".

V Državljanski listi bodo dali vsem njihovim članom možnost, da evidentirajo oz. predlagajo kandidate, na podlagi predlogov pa bo svet stranke odločil, ali bodo predlagali svojega kandidata ali pa bodo katerega podprli. Po Virantovih ocenah člani v veliki meri menijo, da bi bil Pahor dober predsednik republike, je pa "kar prisotno stališče, da bi kot resna politična stranka imeli svojega kandidata".

Na sedežu stranke je mrtvilo

Danes bo izvršni odbor DeSUS razpravljal tudi o organizacijskih težavah v stranki, ki so po Erjavčevih ocenah posledica sodelovanja vodstva stranke v vladi. Erjavec in generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič sta namreč člana vlade in tako manj prisotna na stranki, zato "je na sedežu stranke mrtvilo", je priznal Erjavec. Danes se bodo pogovorili, kako izboljšati komunikacijo med vodstvom in občinskimi organizacijami, saj prvak DeSUS želi, bi tudi v stranki potekala razprava o delu vlade.

Razmere v stranki so se sicer po Erjavčevih ocenah umirile. Priznava sicer odgovornost za komunikacijo in organizacijo v stranki, zato bo danes predlagal določene rešitve. Ustanovili bodo nekaj komisij za posamezna področja, okrepiti želijo povezovanje s poslansko skupino, pri čemer bodo okrepili tudi stike z javnostjo, je pojasnil.

Jasnič medtem ocenjuje, da so razmere v stranki dobre. Po njegovih besedah je prav, da so mestni občinski odbori kritični, priznava pa, da je za stranko veliko manj časa, odkar so v vladi. Na vprašanje, ali se obetajo v vrhu stranke kakšne menjave, pa je odgovoril z besedami, da o tem odloča kongres in ni glede tega še nobenih predlogov.