V skladu z evropsko direktivo morajo članice EU najpozneje do 1. januarja 2014 doseči minimalne trošarine za cigarete v višini 90 evrov za tisoč kosov. Po veljavnem zakonu bi Slovenija ta znesek dosegla letošnjega 1. oktobra, vendar pa vlada zdaj predlaga prestavitev tega datuma na 1. julij.

Predlog novele zakona o trošarinah poleg tega predvideva nadaljnje postopno zviševanje trošarine, in sicer na 94 evrov za tisoč cigaret s 1. oktobrom ter na 97 evrov s 1. januarjem 2013, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Janez Šušteršič.

Od zvišanja trošarin si vlada obeta dodatne štiri milijone evrov proračunskih prihodkov letos ter še osem milijonov evrov v letu 2013. "Izkušnje kažejo, da takšno postopno zviševanje trošarin ne vpliva bistveno na prodajne količine," je dejal Šušteršič ter dodal, da vlada hiti, ker se bliža turistična sezona, velik del cigaret pa pri nas pokupijo tujci iz držav, kjer so cigarete dražje.

Cene cigaret v Sloveniji so med nižjimi v Evropi. Januarja je bila tehtana povprečna drobnoprodajna cena za zavojček 20 cigaret najnižja na Madžarskem (2,09 evra), najvišja pa na Irskem (8,47 evra). V Sloveniji se je gibala pri 2,73 evra.