"Za odstop sem se odločila izključno iz osebnih razlogov," je za Dnevnik.si zagotovila Ravnikar Šurkova, ki je dodala, da je nove izzive našla v gospodarski sferi.

Ob tem je odločno zanikala informacije, da se za njenim odstopom skriva politika. "Odstopno izjavo sem podala Državnemu zboru, vlada z imenovanjem in razreševanjem funkcionarjev v Državni revizijski komisiji nima nič," je poudarila Ravnikar Šurkova in še enkrat zagotovila, da nikoli ni bilo nobenih političnih pritiskov.

Pojavile so se tudi informacije, da se je Ravnikar Šurkova z vlado dogovorila, da javnosti o njenem odstopu ne obveščajo pred današnjo sejo vlade, kar pa je sama zanikala in poudarila, da ni bilo nobenega dogovora.

Če so razlogi "nedolžni", zakaj potem niso razkriti javnosti?

Mandatno-volilna komisija DZ (MVK) je danes obravnavala več sklepov o razrešitvah in imenovanjih. Med člani MVK se je pestra razprava vnela glede sklepa o razrešitvi predsednice Državne revizijske komisije Miriam Ravnikar Šurk, ki je sicer s funkcije sama odstopila. Opozicija domneva politične pritiske, za koalicijo pa so namigovanja nekorektna.

Po prepričanju opozicije je nenavadno, da je funkcijo opravljala leto in pol ter le po treh mesecih dela sedanje vlade odstopila. Zato so ocenili, da utegne biti njen odstop posledica političnih pritiskov. Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je opozoril, da ima revizijska komisija velike odgovornosti in da vlada poskuša vplivati nanjo.

Razlogi za odstop predsednice po Vebrovem mnenju niso "tako nedolžni" in si jih tako ne "upa javno navesti". Da je odstop nenavaden, meni tudi vodja poslancev Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer. Medtem je poslanka SD Majda Potrata predlagala, da o tem MVK ne bi odločala, preden Ravnikar Šurkova ne pojasni razlogov za svoj odstop.

Predsednica MVK Sonja Ramšak je pojasnila, da članov revizijske komisije ne razrešuje in ne imenuje vlada, prav tako vlada te točke nima na današnjem dnevnem redu, kot je sklepala opozicija. MVK je le spoštovala željo Ravnikar Šurkove po odstopu in razrešitev uvrstila na sejo. Špekulacije o tem, da je razrešitev politične narave, so po mnenju predsednice MVK nekorektne. Tako meni tudi poslanec SDS Jože Tanko, ki bi bi pričakoval, da oseba, kot je predsednica revizijske komisije, navede razloge za svoj odstop.

Voda poslancev NSi Matej Tonin je opozicijo pozval, naj razkrije razloge za odstop predsednice revizijske komisije, če je z njimi seznanjena. Če pa ni, je njeno namigovanje po Toninovih besedah nekorektno.

Namesto Kontiča Ramšakova

MVK se je med drugim seznanila s kandidatno listo za člane sodnega sveta, ki jo v potrditev DZ na podlagi prijav predlaga predsednik republike Danilo Türk. Za ta mesta predlaga Matjaža Tratnika, Marka Novaka, Polonco Končar, Bojana Podgorška in Marjana Feguša.

Člani MVK so DZ predlagali tudi sklep o razrešitvi člana sveta za sistem plač v javnem sektorju Bojana Kontiča in sklep o imenovanju poslanke SDS Sonje Ramšak na to mesto. Komisija je obenem poslanske skupine pozvala k predlogom za namestnika člana omenjenega sveta. MVK DZ predlaga tudi imenovanje Bojana Škofa za člana Državne volilne komisije.

Za današnjo sejo je bila predvidena tudi obravnava predloga zakona o poslancih, v katerem koalicija predlaga znižanje privilegijev poslancev po prenehanju mandata. Vodja poslancev Državljanske liste Rihard Braniselj pa je predlagal, da sejo prekinejo in predlog obravnavajo prihodnji teden, saj želijo preučiti predložena dopolnila.