Ustavitev brez pojasnila

Razpis je občina prvič objavila 20. januarja, za skupno 341.083 evrov pa so lahko s svojimi projekti kandidirale nevladne in zasebne organizacije ter posamezniki, ki delujejo na področju kulture. Nekateri prijavitelji so potem prejeli odločbo o izboru, a do podpisa pogodb ni prišlo, ker je občina 14. aprila objavila še drugi razpis, na katerem je med največ 50 projekti nameravala razdeliti 136.400 evrov.

Namesto informacije o izboru projektov pa so zdaj vsi prijavitelji prejeli dopis, iz katerega izhaja, da občinskega denarja ne bodo dobili. Zakaj ne, iz dokumenta s Kanglerjevim podpisom ni razvidno. Tudi na občini razlogov za ustavitev razpisa včeraj niso navajali, pojasnili so le, da bodo razpis ponovili 15. junija in da bodo sredstva  za programe na področju založništva povečali za 28.382 evrov.

Zaradi občinske poteze je včeraj završalo med kulturniki, ki so lahko zgolj ugibali o ozadju in o tem, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. "Menda naj se bi nekdo pritožil zoper izbor, župan pa naj bi v kratkem razpustil komisije in imenoval nove. Verjetno se je zgodilo, da niso bili izbrani nekateri ta pravi," je domneval Srđan Trifunovič iz Zavoda Udarnik. "Moje mnenje je, da si obubožana občina s to potezo kupuje čas na račun ljudi, ki v tem mestu ustvarjajo. Predvsem na račun tistih, ki so projekte že izpeljali. In jih puščajo v negotovosti, saj ne vedo, ali bodo sploh prejeli obljubljeni denar ali pa jim bodo ostali dolgovi. Upam, da vse to ni povezano z evropsko prestolnico kulture in da se zaradi tega megaprojekta ne bodo ukinjali redni kulturni programi v regiji."

Kulturni ustvarjalci in nevladniki se bodo sestali v petek popoldne v kinu Udarnik in bodo tam dorekli svoje naslednje ukrepanje. "Mogoče bomo vložili odškodninsko tožbo zoper občino in zahtevali odstop njenih odgovornih nesposobnežev. Drugega pravzaprav ne moremo storiti. Ali naj jih namakamo v reko, kot so to nekoč počeli z nepoštenimi peki?" se sprašuje Trifunović.

EPK v torek dobila občinski denar

S finančnimi težavami so se doslej spopadali tudi v zavodu Maribor 2012, ki vodi projekt evropske prestolnice kulture. "V torek nam je občina poravnala svoje zapadle obveznosti, tako da nam ta trenutek ne dolguje ničesar," nam je včeraj sporočila Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda Maribor 2012. Ta prijetnost se utegne kmalu spremeniti, saj bo zavod v kratkem poslal občini nove zahtevke zavoda.