Danes se bodo tako na konstitutivni seji sestali novi člani nadzornega sveta državne družbe za avtoceste, ki naj bi za novega predsednika izvolili podžupana občine Grosuplje Dušana Hočevarja (SDS). Več virov nam je včeraj potrdilo, da to pomeni začetek konca obdobja Mateje Duhovnik na čelu Darsa. Nadzorni svet naj bi se po tem, ko naj bi morda že danes upravi Darsa pod točko razno postavil prva vprašanja, povezana z nekaterimi posli, kmalu - domnevno že naslednji teden - ponovno sestal. Takrat naj bi odločal tudi o zamenjavah v upravi. To naj bi po nekaterih informacijah želel razrešiti krivdno, pri čemer naj bi kot ključni razlog izpostavil tako imenovani primer Kovačič.

Spomnimo, gre za zemljišča na trasi dolenjske avtoceste, ki jih je Dars od lokalnega avtoprevoznika Mirka Kovačiča odkupil konec leta 2009 in mu pri tem priznal še za 1,5 milijona evrov odškodnine, do katere po ugotovitvi računskega sodišča ni bil upravičen. Prav zaradi plačila odškodnine fizični osebe je moral Dars plačati še dodatnih 333.000 evrov akontacije dohodnine, pri čemer je Kovačiču kot fizični osebi sofinanciral še gradnjo nadvoza za povezavo obeh delov njegovega zemljišča, ki ju je ločila novozgrajena avtocesta.

Dodatni udarec za Duhovnikovo je sodni postopek na višjem delovnem in socialnem sodišču, ki ga je Dars izgubil proti nekdanji izvršni direktorici za pravne in splošne zadeve Evi Hartman. Tej so na Darsu po izredni poti odpovedali delovno razmerje in nato samo lani za stroške odvetniških storitev porabili kar pol milijona evrov.