Hodošanka je po doseženi normi spremenila tekmovalne načrte in nadaljevanje sezone posvetila pripravam na tekmo vseh tekem, še prej pa bo konec tega meseca poskušala na evropskem prvenstvu v Helsinkih doseči čim boljši rezultat.

Ste pričakovali, da boste olimpijsko normo dosegli že maja?

Norme sem si bolj želela, kot jo pričakovala. Vsekakor pa sem pričakovala, da bom potrebovala več tekem. Ko sem po dveletnem premoru na stezi prvič nastopila v Daeguju in tekla štiri minute in deset sekund, sem bila pozitivno presenečena. V Južni Koreji sem nastopila bolj zato, da sem končno začela tekmovati. Čas mi je dal upanje, da sem lahko v Evropi še hitrejša. In to je potrdila že prva tekma v Hengelu.

Očitno so bile priprave na sezono uspešne.

Pripravljala sem se na Portugalskem pa v Južni Afriki in nato spet na Portugalskem. Zadnje čase sem največ v Budimpešti. Predvsem zato, da je ob meni trener. Sicer lahko dobro vadim tudi v Mariboru, a sem pri nas bolj prepuščena sama sebi. Moram priznati, da v zadnji sezoni vadim nekoliko prilagojeno. To pomeni, da če denimo trener na treningu vidi, da sem že povsem izmučena, me ne pošlje ob koncu še na dvestometrski sprint, kot je bila praksa nekoč. Sicer še vedno vadim po sistemu dva dni močnega treninga in en dan lažjega.

Kakšen je vaš tekmovalni načrt v nadaljevanju sezone?

Ker sem že dosegla normo, pojutrišnjem ne bom tekmovala v Huelvi. Raje bom malce kvalitetnejše trenirala, saj je med tekmami to nemogoče. Prihodnji teden bom nastopila v Velenju, kjer se po besedah Martina Steinerja obeta močna konkurenca na 1500 m. Sledil bo še nastop na 800 m na finalu atletskega pokala Slovenije, potem pa bo že blizu evropsko prvenstvo.

Kakšni bodo vaši cilji v Helsinkih?

Evropsko prvenstvo bo zame priprava na London. Kakšna bo konkurenca, se ta čas še ne ve. Čeprav ne bo Etiopijk in Kenijk, bo tekma zelo močna, saj je tek na 1500 m še vedno disciplina, ki je doma v Evropi. Bolj me moti, da bom morala po evropskem prvenstvu nastopiti na državnem prvenstvu. Termin je po mojem mnenju neprimeren, saj bi lahko sicer šla na višinske priprave v St. Moritz, ki bi mi v tem času bolj koristile. A po pogodbi z atletsko zvezo je nastop na državnem prvenstvu obvezujoč. Poleg tega bo na dan državnega prvenstva tudi močan miting v Madridu.

Imate v tej sezoni še kakšen časovni cilj?

Glede na to, da sem štiri minute in sedem sekund v Hengelu tekla z zelo slabim taktičnim tekom, to pomeni, da imam še rezerve. Zato menim, da lahko tečem tudi čas pod štirimi minutami in šestimi sekundami, kolikor znaša norma A za olimpijske igre. Takšen čas bi mi zagotovil boljši status na Atletski zvezi Slovenije v prihodnosti in bi se lahko na naslednje sezone pripravila še bolje.