Ljubljana Pričujoča razstava poljske fotografinje Katarzyne Majak v Slovenskem etnografskem muzeju gostuje pod okriljem festivala Fotonični trenutki 2012. Pod naslovom Moč žensk: Čarovnice, zdravilke, duhovne učiteljice je zbranih 12 barvnih fotografskih portretov, ki prikazujejo zdravilke, čarovnice, coprnice, vizionarke, duhovne voditeljice in šamanke.

V ozadju razstave je začutiti težnjo po ponovnem priznanju žensk, ki sebe vidijo kot naslednice duhovnih prednikov, Matere Boginje, poganskih verovanj in starih modrosti, ki lahko še danes navdihujejo sodobno banalizirano zavest s pomembno vsebino in alternativno energijo. Na Poljskem je namreč krščanstvo, vsiljeno pred stoletji, zatrlo poganskost, čarovništvo in šamanstvo, le na vzhodu, ob meji z Belorusijo, je preživelo nekaj tradicionalnih zdravilk oziroma šepetalk, ki z molitvami zdravijo in preganjajo uroke. Med temi ženskami, s katerimi je kustosinja razstave posnela tudi intervjuje, ki so objavljeni na videofilmih in v zbrani v knjigi, je Majakova odkrila številne modrosti in duhovne poti, ki so bile prej potlačene pod logiko monoreligioznosti. Za mnoge od njenih sogovornic je bilo to prvo osebno razkritje.

Fotografski portreti se osredotočajo predvsem na oči in pogled teh žensk. Portretiranke so oblečene v svoja obredna oblačila in pred seboj držijo predmete "moči", s pogledom naravnost v objektiv pa naj bi zdravile potencialnega gledalca. Njihova energija se prenaša skozi lečo fotografskega aparata. nr