Celje Mednarodni festival Džjezz, ki želi dopolniti kulturno ponudbo knežjega mesta z glasbenim žanrom, ki sicer ni redno zastopan na celjskih odrih, bo nocoj zapeljal v tretjo izvedbo. Umetniški direktor festivala, priznani celjski jazz saksofonist in skladatelj Jaka Kopač tudi tokrat prisega na kombinacijo mednarodno uveljavljenih glasbenikov in zasedb ter kakovostnih solistov in sestavov, ki šele začenjajo svojo kariero.

Letošnji Džjezz, ki je ponovno del širšega festivalnega koncepta Celje dogaja, bo odprl legendarni jazz trobentač Duško Gojković, ki je v svoji karieri sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki, kot so Maynard Ferguson, Woody Herman, Miles Davis ali Dizzy Gillespie. Tokrat se bo predstavil v kvintetni zasedbi s saksofonistom Jako Kopačem, pianistom Blažem Jurjevčičem, basistom Martinom Gjakonovskim in bobnarjem Ratkom Divjakom. Večer bo sklenila slovenska zasedba Holy Jazzus, ki jo sestavljajo izvrstni jazz glasbeniki mlajše generacije.

Jutri bo oder zasedel eden najvidnejših jazz akordeonistov današnjega časa, Italijan Simone Zanchini, družbo na odru mu bo delal kitarist Giancarlo Bianchetti. Njun nastop bo v znamenju živahnega swingovskega utripa ter svežega sozvočja akordeona in kitare. Sledil bo latino projekt slovenskega poustvarjalca Vita Marenčeja.

Na sklepni večer festivala bo v središču ameriška zasedba saksofonista Willa Vinsonna. Ta je znan po mehkobnih zvokih in eksplozivni energiji, ki ju vnaša v glasbo skozi igro in kompozicijo. Festival se bo poslovil z nastopom pianista Milana Stanisavljevića in vokalistke Jadranke Juras. Po uradnih koncertih bodo glasbeniki sodelovali tudi na jam sessionih. nr