"Na ministrstvu smo pripravili spremembo zakona o kmetijskih zemljiščih, s katero želimo odgovoriti na nekatere pomanjkljivosti tega zakona. V našem predlogu so spremembe namembnosti ostale kot kategorija za varovanje kmetijskih zemljišč. Predlog je bil, da se do bonitete 40 ne plača te spremembe namembnosti, od tam naprej pa s progresivno lestvico," je danes ob robu uradne predstavitve poročila v Ljubljani pojasnil Bogovič.

Klici v pravo smer

Minister pravi, da so klici, ki prihajajo s strani stroke, nevladnih organizacij, v pravo smer. Obenem upa, da bodo v zakonodajnem postopku uspeli najti sprejemljivo rešitev, ki bo sledila temu, da se nekatere ovire in težave, ki so nastale s sprejetim zakonom, odpravijo, da pa ne pride do popolne odprave odškodnine za spremembo namembnosti.

Del koalicije (SDS, NSi, DeSUS in DL) je pred kratkim v parlamentarno proceduro vložil predlog novele zakona, ki predvideva popolno odpravo teh odškodnin. S tem naj bi razbremenili slovensko gospodarstvo in dvignili njegovo konkurenčnost.

Koalicijska SLS popolni odpravi odškodnin nasprotuje in obenem izpostavlja, da odprava odškodnin ni v skladu s koalicijsko pogodbo. Po pogodbi naj bi namreč odpravili le odškodnine, ki v naravi ne predstavljajo potenciala za kmetijsko pridelavo. Opozarjajo, da bi se z odpravo odškodnin odprl lov na kmetijska zemljišča.

Naravne vire najbolj varujemo tako, da mu določimo vrednost

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je danes ob predstavitvi zelene rasti izpostavila tudi izjemen pomen varovanja naravnih virov. Menijo, da bi jih veliko bolje varovali, če bi jim najprej dodali vrednost, jim postavili ceno.

Naravne vire najbolj varujemo tako, da mu določimo vrednost, je nato izpostavil predsednik odbora DZ za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Poudaril je, da je bila visoka vrednost že postavljena pri kmetijskih zemljiščih, kjer pa se zdaj kaže smer ukinjanja odškodnin. "To je v nasprotju s priporočili OECD in je škodljivo za Slovenijo," je dejal.

Na novelo se je konec tedna odzvala tudi skupina strokovnjakov s področja urejanja kmetijskih zemljišč in prostorskega načrtovanja. Menijo, da bo takšna sprememba povzročila nadaljnjo izgubo kmetijskih zemljišč ter ogrozila prehransko varnost.