Raziskovalci pod vodstvom Milice Antić Gaber z ljubljanske filozofske fakultete so v raziskavo zajeli ministrice, ministre, poslanke in poslance v prejšnjem mandatu. Z njimi so opravili intervjuje in ugotavljali, kako usklajujejo zasebno in profesionalno življenje, in ali usklajevanje ženskam predstavlja oviro pri ustvarjanju politične kariere. Ugotovitve so predstavljene v zadnji številki revije Teorija in praksa.

Pomembna je podpora partnerja

Po besedah ene od avtoric raziskave Metke Mencin Čeplak s fakultete za družbene vede so ženske vstop v politiko pogosteje utemeljevale s svojo strokovnostjo in ciljem, da nekaj naredijo. Hkrati pa svoje politično delovanje pogosto vidijo kot le začasno. Antić Gaberjeva je dodala, da je za ženske bolj kot za moške pomembno, da se jih v politiko povabi, moški pa svoje politične kariere večinoma gradijo postopoma.

Za predstavnike obeh spolov je pri odločanju o vstopu v politiko pomembna podpora partnerja, je nadaljevala sociologinja Antić Gaberjeva, a na drugačen način. Če ženske v partnerju iščejo čustveno in tudi strokovno podporo, pa moški poleg čustvene podpore potrebujejo, da partner v celoti prevzame skrb za družino.

Politika zahteva celega človeka

Kot je namreč dejala soavtorica raziskave Aleksandra Kanjuo Mrčela, prav tako s fakultete za družbene vede, je politika poklic, ki zahteva celega človeka, zato naj bi politik imel nekoga, ki bo poskrbel za zasebni del življenja - družino in gospodinjska opravila.

Kanjuo Mrčelova je med raziskovanjem ugotovila, da ženske pogosteje od svojih moških kolegov prej odhajajo iz službe, a delo nosijo tudi domov. Obenem se moški bistveno več odločajo za življenje, ločeno od svojih družin, pri ženskah pa niso zasledili niti enega takega primera. Prav tako v Sloveniji nimamo primera, ko bi političarka rodila med trajanjem mandata. Pri ženskah je namreč občutek, da morajo še kaj drugega storiti poleg političnega delovanja, bistveno bolj prisoten, je dodala.

Stranke bi za enakopravnost žensk morale narediti več

Predstavitve izsledkov raziskave se je udeležilo tudi nekaj aktualnih in nekdanjih politikov, poslanka SD Majda Potrata je tako med drugim ocenila, da so ugotovitve podobne njenim stališčem in izkušnjam. Tudi nekdanja poslanka LDS in SD Darja Lavtižar Bebler je potrdila, da je za žensko pri vključevanju v politiko zelo pomembno domače okolje, predvsem za tiste z majhnimi otroci.

Nekdanja ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je spomnila, da je prejšnji španski predsednik vlade na položaj obrambne ministrice imenoval nosečo Carme Chacon, udeleženec današnje razprave, novinar in televizijski voditelj Igor E. Bergant pa je dodal, da je v času mandata rodila tudi sedanja nemška ministrica za družinske zadeve Kristina Schröder. Zato je Bergant menil, da bi za enakopravnost žensk v politiki vse stranke morale narediti več. Po njegovih besedah je denimo novinarstvo že skoraj feminiziran poklic, pa je prav tako tak, ki je časovno naporen in nepredvidljiv, zato "politika tukaj ni v ničemer drugačna".