Kramberger je bil ustreljen 7. junija 1992 okoli 18.45, ko je na predvolilnem shodu v Jurovskem Dolu predstavljal svoj program za predsednika republike pred volitvami decembra 1992. Zadet je bil v levo ramo, krogla pa mu je prestrelila eno izmed glavnih žil, zaradi česar je med prevozom v Zdravstveni dom Lenart izkrvavel. Policija je storilca prijela kmalu, dejanje pa je tudi priznal.

Je lahko zadel s takšne razdalje?

Obtožnica, ki jo je spisalo tožilstvo, je takrat 42-letnega Petra Rotarja bremenila, da je Krambergerja ubil z lovsko puško z nameščenim strelnim daljnogledom. Streljal naj bi s svoje nedograjene stanovanjske hiše, z razdalje 63 metrov.

Sodna obravnava se je začela 24. avgusta, sodišče pa je sodbo, v kateri je Rotarja obsodilo na devet let zapora, izreklo 31. avgusta. Po pritožbi tožilstva mu je višje sodišče kazen zvišalo na 12 let, toda na koncu jih je odsedel devet.

Že med sodnim procesom je Rotarjeva obramba izražala dvom, da bi Rotar, ki so mu policisti v krvi namerili 2,5 promila alkohola, s takšne razdalje lahko zadel Krambergerja. Na drugi strani je izvedenka toksikološke stroke na sodišču zagovarjala mnenje, da 2,5 promila alkohola za človeka, vajenega alkohola, pomeni le lažjo ali zmerno alkoholiziranost.

Na sodišču so pričali trije izvedenci kriminalistične stroke centra za kriminalistično-tehnične raziskave, ki so potrdili dokaze, ki so bremenili Rotarja.

Krogla je razpadla, delci pa odleteli v daljavo

Eden od njih, forenzik in sodni izvedenec Janez Golja je zavrnil tudi nekatere domneve, da naj bi na Krambergerja v resnici streljali iz sosednje hiše in ne iz Roterjeve. Kot pravi, so bila okna in polkna sosednje hiše zaprta. "Že več dni jih ni nihče odpiral, saj so bila prašna in obdana s pajčevinami," je povedal. To potrjuje tudi fotografija iz takratne kriminalistične preiskave, ki jo je v ponedeljek objavil Reporter.

Golja je pojasnil tudi, kako se je pod enim izmed oken sosednje hiše na stolu, ki je bil pod njim, znašel odtis obuvala. "V resnici sem stol med ogledom pristavil jaz, stopil nanj in pogledal, kakšen razgled je z okna. Bila je moja sled," pravi.

Glede krogle, ki je niso nikoli našli, Golja pojasnjuje, da je šlo za lovsko kroglo, za naboj z mehko konico. "Ko pride v kost in telo, se takšna krogla razširi in razpade. Tudi v tem primeru je krogla razpadla, delci pa so odleteli v daljavo," pravi. Pri pregledu puške so, kot je povedal, ugotovili, da na razdalji 63 metrov nosi okoli deset centimetrov višje in nekoliko desno, kar bi pomenilo, da je storilec meril v srce.

Ni imel programa, bil pa je šaljiv in preprost

Marko Demšar, ki se je poleg Milana Kučana in Jožeta Pučnika leta 1990 skupaj s Krambergerjem pomeril na volitvah za predsednika takratnega predsedstva RS (Kramberger je na teh volitvah dobil 18,5 odstotka glasov in je bil tretji), se predvolilnih srečanj s svojim protikandidatom spominja kot zelo prijateljskih in sproščenih. "Nikoli ni bilo nobenih medsebojnih očitanj," dodaja.

Za Krambergerja pravi, da ni imel resnega političnega programa, se je pa znal na šaljiv, preprost in neposreden način približati ljudem.

Spominja se tudi osebnih srečanj z njim. "Vedno ko sva se srečala, mi je dejal: 'Ti boš pa moj minister za zdravje'. Odgovoril se mu, da ne bom, ker imam še kaj drugega za početi. On pa je vztrajal: 'Ne, ne. Za slovenski narod morava nekaj narediti, ampak veš, plače ne bova imela velike'," je Demšar povedal za STA.

Kramberger se je rodil leta 1936 v Negovi, po končani osnovni šoli pa se je izučil za dimnikarja. Po končanem služenju vojaškega roka je odšel v Nemčijo, kjer je najprej delal v kemični tovarni, nato pa na oddelku za dializo ene izmed bolnišnic. Med drugim je patentiral aparat, ki ne uničuje zdravih krvnih telesc, izum pa naj bi mu prinesel precej denarja.

Znan je bil po nenavadni volilni kampanji, saj se je na predvolilne shode velikokrat vozil v odprtem bugattiju, ki ga je izdelal sam, in z opico Ančko na ramenih.