Pred kratkim objavljena raziskava mednarodne nevladne organizacije Save the Children (Rešimo otroke) o položaju mater po svetu z naslovom Prehrana v prvih 1000 dneh analizira prehranjevanje otrok in položaj mater ter žensk v 165 svetovnih državah. Raziskava izhaja iz podatkov nacionalnih vlad, raziskovalnih instituciji in mednarodnih organizaciji kot tudi na lastnih izračunih. Poleg držav v razvoju analizira tudi ukrepe razvitih industrijskih držav in jih uvršča na podlagi kazalnikov po uspešnosti sprejetih ukrepov, so sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Norveška na vrhu meritve z 98 točkami

Med 36 industrijsko razvitimi državami je Norveška na vrhu meritve z 98 točkami, Slovenija pa na drugem mestu z 96 točkami in oceno zelo dobro, tako kot Norveška. Pri meritvah so upoštevali dolžino starševskega dopusta, višino nadomestila za čas starševskega dopusta, pravico do dnevnega odmora za dojenje, mednarodna in nacionalna merila za dojenje, mrežo bolnišnic, ki so dojenju prijazne zdravstvene ustanove ter prakso dojenja. Slovenija dosega najboljše točke pri plačanem porodniškem dopustu, pravici do dnevnega odmora za dojenje in vzpostavitvi mreže bolnišnic prijazne zdravstvene ustanove za dojenje.

Save the Children je v raziskavi določil tudi indeks mater, ki določa zdravstveni, izobraževalni, ekonomski in politični položaj žensk ter položaj otrok. Po indeksu mater je Slovenija v letu 2012 uvrščena na 13. mesto, po indeksu žensk in indeksu otrok pa na 12. mesto, takoj za Nemčijo.

Pri določanju statusa žensk so upoštevali maternalno umrljivost, odstotek žensk, ki uporablja moderno kontracepcijo, usposobljen kader za rojstvo otrok, pričakovano življenjsko dobo in pričakovano formalno izobraževanje žensk, razmerje med žensko in moško plačo, starševsko nadomestilo ter udeležbo žensk v nacionalnih vladah. Kot kazalce blaginje otrok pa so uporabili stopnjo umrljivosti in podhranjenost otrok ter stopnjo vključenosti otrok v predšolsko, osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje.

Rezultat, ki razveseljuje

Generalna direktorica direktorata za družino Ana Vodičar je izrazila veselje nad rezultati in ocenila, da je "prav, da nam zunanji postavijo ogledalo, saj imam včasih občutek, da se zdijo vsi ti ukrepi in pravice za naše državljane zelo samoumevni in neodtujljivi". Tako denimo starševski dopust v dolžini enega leta z visokim nadomestilom po njenih navedbah predstavlja eno izmed "najradodarnejših ureditev v Evropi", tu pa so še "relativno široko dostopen" otroški dodatek in drugi ukrepi, so Vodičarjevo povzeli na ministrstvu.

Generalna direktorica ob tem glede krčenja določenih pravic v času gospodarske krize poudarja, da so predlagani ukrepi izbrani selektivno ter da bodo le začasne narave. "Tako lahko kot resorno ministrstvo dajemo zavezo tudi za vnaprej, da bomo na položaj družin pazili v vseh segmentih, vse zlasti z vidika enakih možnosti za uspešen razvoj in enake možnosti naših najmlajših," je dodala Vodičarjeva.