Projekt iSound je nov program, ki bo služil kot pripomoček osebam z okvarami sluha pri reševanju njihovih vsakodnevnih težav. Na drugo mesto se je uvrstil projekt diagnostično-rehabilitacijskega centra prijaviteljev Maje Fortunat in Rada Pišota, na tretje mesto pa turistični projekt Nanotel Sleep&Go Boštjana Mohorka in Nataše Kovačič.

Na letošnji natečaj je sicer prispelo 43 prijav, kar je nekaj manj kot prejšnje leto, so pa v inkubatorju zadovoljni s kakovostjo prispelih prijav. Kar nekaj poslovnih idej je povsem novih, med prijavitelji pa so bili večinoma mladi, je za STA pojasnila svetovalka za trženje v UIP Petra Dežjot.

Med preostalimi finalisti je še ena poslovna ideja prihajala s področja turizma, ostale pa so zajemale s področja veterine, socialnega podjetništva, mladinskega izobraževanja, oblikovanja in proizvodnje oblačil, agronomije in biotehnologije, energetike, alternativnih virov energije, tržnega komuniciranja in razvoja navigacijskih sistemov.

Glavni namen natečaja je spodbujanje podjetniške kulture med mladimi, ustvarjanje in izmenjava znanja, ustvarjanje podjetij z visoko dodano vrednostjo in povezovanje potencialnih podjetnikov z uspešnimi podjetji, univerzitetnim in raziskovalnim okoljem. Rezultat vsakoletne Podjetne Primorske so po besedah Dežjotove tako tri do štiri novoustanovljena podjetja. Poleg prvouvrščenih podjetje ustanovi navadno vsaj še kateri izmed finalistov. Navadno se sprva inkubirajo v inkubatorju, nato pa nadaljujejo svojo poslovno pot.

Večina od sodelujočih prijaviteljev poslovnih idej kot najpomembnejšo prednost sodelovanja na Podjetni Primorski sicer navede promocijo. Organizatorji poudarjajo, da je natečaj postal uveljavljena blagovna znamka, ki prinaša finalistom več medijskega zanimanja, obenem pa je tudi priložnost za mreženje in spoznavanje novih kontaktov.

Natečaj organizira UIP v partnerstvu z zavarovalnico Adriatic Slovenica in Zadružno kraško banko ter s podporo Sveta zaupnikov Univerze na Primorskem, medijskih pokroviteljev in drugih pokroviteljev ter institucij podpornega okolja.

Nagrada za najboljši poslovni načrt znaša 6000 evrov, drugo- in tretjeuvrščena pa prejmeta prenosni oziroma tablični računalnik.