V pismu podpisani Slovenci v New Yorku so "izjemno zaskrbljeni in enotni v oceni, da bi takšna poteza naredila nepopravljivo škodo", tako ekonomsko kot kulturno, menijo pa, da bi škodo utrpel tudi ugled, ki ga ima Slovenija v ZDA in v svetu.

"V New Yorku in okolici živimo Slovenci, ki smo in želimo ostati povezani s Slovenijo, in ki si vsak na svojem področju prizadevamo za njeno promocijo in uveljavitev. Generalni konzulat je za nas še toliko pomembnejši, saj je nam zaradi zemljepisne oddaljenosti težje ohranjati neposredne stike s Slovenijo kot tisti, ki živijo bližje njenim mejam," opozarjajo newyorški Slovenci.

Iz današnje tiskane izdaje Dnevnika: Türk položil Erjavcu na srce Afriko

Pismo naslovljeno na Türka, Janšo, Erjavca in Novakovo

Pismo s pozivom, naj generalni konzulat v New Yorku ostane, je naslovljeno na predsednika republike Danila Türka, premiera Janeza Janšo, zunanjega ministra Karla Erjavca in ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak. Podpisalo ga je 22 vidnih Slovencev, ki živijo v New Yorku.

Kot so še spomnili, so v času osamosvajanja Slovenije "napeli vse svoje moči in s protesti in pozivi po različnih kanalih pripomogli, da so ZDA priznale Slovenijo".

Poleg tega se je konzulat zaradi finančne krize pred kratkim preselil v cenejše prostore in deluje zgolj z eno diplomatko in eno lokalno administrativno uslužbenko, a je ne glede na minimalni obseg izjemno dejaven in uspešen".

Zunanje ministrstvo bi z zaprtji letno privarčevalo 1,8 milijona evrov

Zunanje ministrstvo predlaga, da bi Slovenija v okviru varčevanja zaprla štiri veleposlaništva v članicah EU in dva konzulata. S tem naj bi letno privarčevali 1,8 milijona evrov. Med njimi naj bi bil tudi generalni konzulat v New Yorku.

V skladu z zakonom o zunanjih zadevah se diplomatsko-konzularno predstavništvo odpre ali zapre z ukazom predsednika republike. Predlog pripravi minister za zunanje zadeve, določi ga vlada po predhodnem mnenju delovnega telesa državnega zbora, pristojnega za zunanjo politiko.

O načrtovani reorganizaciji je Erjavec danes govoril tudi s Türkom, ki po besedah Erjavca predlogu ni nasprotoval. Minister je zato izrazil pričakovanje, da bo Türk v kratkem podpisal sklepe o zaprtju teh veleposlaništev.