Maribor Pod streho Evropske prestolnice kulture - Maribor 2012 bo drevi v Stari dvorani SNG Maribor premierno uprizorjen modno-gledališko-glasbeni spektakel Krojači sveta - Funeral Fashion Show avtorjev Vesne Milek, Svetlane Slapšak in Dušana Jovanovića. Slednji se podpisuje tudi pod režijsko delo.

Predstava želi pokazati, kako sta moda in politika le dve strani istega kovanca: moči. Iz tega lahko izpeljemo, da je med modo in oblastjo mogoče vstaviti enačaj, saj je tudi moda orodje bogastva, pozicije in moči. Obleka je namreč lahko rekvizit, s katerim se vzpnemo nad druge, se razlikujemo od drugih, določimo svoj položaj v družbi, izražamo seksualnost in ne nazadnje izkažemo svojo pripadnost določeni skupini. "Moda je korzet družbe. Tisti, ki imajo moč, ga sešijejo, zategnemo si ga sami, ker hočemo pripadati," je med drugim zapisano v gledališkem listu.

Uprizoritev postavlja v središče zgodovinske osebnosti, kot so Kleopatra, Frida Kahlo, Marilyn Monroe, Michael Jackson ali Josip Broz Tito, ki so bili mojstri lastne podobe, imidža in propagande ter tudi zavoljo lastne skrbno oblikovane podobe premagali smrt in preživeli vse do danes. Tako Jovanović predstavo opiše kot "nekakšen civilizacijski priročnik za vrednote, ideje, izzive najbolj inteligentnih, genialnih ljudi v naši večtisočletni zgodovini".

Za scenografijo je poskrbela Meta Hočevar, kostumografsko delo pa sta opravili Jelena in Svetlana Proković. Številno igralsko zasedbo med drugimi sestavljajo Iztok Mlakar, Kristijan Guček, Ana Facchini, Radoš Bolčina in Marjuta Slamič. nr