Nekaj minut pred 18.30 je tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc prinesel novinarjem obvestilo, da je Tomaž Lovše člane izvršilnega odbora seznanil z nepreklicnim odstopom z mesta predsednika SZS ter da ne želi opravljati funkcije predsednika v odstopu. S tem je IO SZS Lovšetu preklical vsa pooblastila. Ker predsednika SZS lahko razreši zgolj skupščina (ta naj bi bila 3. julija), bo do izvolitve novega predsednika funkcijo opravljal Enzo Smrekar, izvršni direktor Droge Kolinske. Na uradnem papirju je še pisalo, da se SZS distancira od ravnanja Lovšeta na kongresu FIS v Južni Koreji, da se zaveda okrnjenega ogleda, nastalega v Gangwonu, ter da si bo SZS prizadevala za povrnitev ugleda v mednarodnem prostoru.

Seja izvršilnega odbora je bila za pol ure prekinjena ob 19. uri, ko sta pred novinarje stopila Jani Živko, podpredsednik SZS, in direktorica Barbara Kürner Čad. "Seja je bila relativno korektna. Izmenjanih je bilo nekaj vsebinskih kritik na poročilo Tomaža Lovšeta. Težko smo sodili o dogodkih, saj nas večina ni bila na mestu dogajanja. Vsako takšno pojavljanje v medijih, kot je bilo v preteklih dneh, škodi naši zvezi. Razpolagali smo predvsem z informacijami, ki so bile zapisane v medijih," je uvodoma pojasnil Jani Živko, nato pa še 15 minut odgovarjal na novinarska vprašanja. Med drugim je Živko še pojasnil: "Kaj je bilo narobe, da Planica pri kandidaturi za nordijsko svetovno prvenstvo leta 2017 ni bila uspešna, je predvsem subjektivna ocena posameznikov. Dejstvo je, da je bila kandidatura odlično pripravljena. Konkretno škodo je težko oceniti. Ekonomsko gledano lahko pomeni nič ali veliko. Eden od članov izvršilnega odbora je tudi povedal, da nas v mednarodnih krogih gledajo postrani, kar ni dobro za bodoče kandidature Planice. Tudi odziv mednarodne javnosti je bil oster."

Barbara Kürner Čad je pojasnila, da jo je sicer Tomaž Lovše dejansko postavil kot pooblaščenko na SZS, po odstopu Matije Vojska pa jo je za čas Lovšetovega mandata (do leta 2014) na mesto direktorice potrdil izvršilni odbor SZS, zato se ne počuti, da bi bila Lovšetov podaljšek in bi morala odstopiti v paketu z njim. "Ocenjujemo, da je ugled smučarske zveze z ravnanjem gospoda Lovšeta okrnjen. Njegovo ravnanje je bilo nepravilno in netaktno. Mislim na mobilna sporočila, ki smo jih dobili v pripisu in na podlagi izjav udeležencev," je povedala direktorica SZS, ki bi ji s takšnimi izjavami še pred kratkim "trda predla", včeraj pa je skušala številnim navzočim pokazati, da je pri opravljanju funkcije samostojna. V nadaljevanju je Kürner-Čadova odgovarjala na vprašanja o trenutnih konkretnih finančnih številkah na SZS: "Finančna situacija ni slaba. Trenutno imamo težave z likvidnostjo zaradi sredstev, ki jih čakamo s strani pristojnega ministrstva. Ta sredstva pričakujemo do konca tega meseca. Po izjavah naj bi dobili enak znesek kot lani. Trenutno stanje je takšno, da je za prihodnjo sezono pričakovanih približno 30 odstotkov manj sredstev z naslova manjka države, z naslova sponzorstev pa imamo 80 odstotkov pogodb že podpisanih. Če se bo Lovše umaknil s svojimi finančnimi sredstvi, se bo ta primanjkljaj nedvomno poznal. Gre za 180.000 evrov, ki jih bo v tem primeru skušal nadomestiti novi predsednik smučarske zveze."