Na tokratnem dnevu odprtih kleti je sodelovalo 20 vinarjev, ki so za pokušnjo ponujali 80 različnih vin. Obiskovalci, ki so za startnino odšteli deset evrov, so v zameno dobili torbico s steklenim kozarcem, s katerim so lahko po mili volji marširali od Podsabotina do najbolj oddaljene Pristave. Za vse pa je bil obvezen postanek v srednjeveški vasici Šmartno, kjer so žlahtno kapljico ponujali tisti vinarji, ki svojih kleti bodisi nimajo primerno urejenih za sprejem obiskovalcev bodisi so preveč oddaljeni od vinske ceste. Zato so za en dan zasedli opuščene vinske kleti znotraj šmartenskega obzidja, kjer je bilo še posebno živahno.

Nekateri so po ozkih šmartenskih uličicah oziroma gasah, kot jim rečejo domačini, od silnega veselja celo zaplesali, drugi zapeli, spet tretji pa so se z odprtimi usti prepustili takšnim in drugačnim vinskim zgodbicam, ki so jih razpredali z vsemi žavbami namazani briški vinarji.

Poleg Šmartnega je bila že po tradiciji med najbolj obiskanimi domačija Stojana Ščurka v Plešivem. V njegovem borjaču se je kar gnetlo obiskovalcev, ki so poleg srebanja rujnega ves čas hlastali tudi za odličnim pečenim pujsom, sirom, raznimi namazi in domačim oljčnim oljem, ki so se ves čas šibili na mizah. Na vsake pol ure je eden od petih vinarjevih sinov skupino radovednežev popeljal tudi na ogled kleti in predstavil delček skrivnosti njihove vinske zakladnice.

Čeprav naj bi se ob 18. uri kleti zaprle, je marsikateri vinar zaradi nepričakovanega navala obiskovalcev od vsepovsod podaljšal svoj urnik. Za najbolj vztrajne pa je bila končna destinacija v Vinoteki Brda, ki domuje v kletnih prostorih gradu Dobrovo. Organizatorka prireditve in direktorica vinoteke Petra Rutar je bila še posebno zadovoljna, ker bodo zaradi dobrega obiska lahko uresničili tudi humanitarni cilj. "Od vsakega prodanega kozarca bomo evro namenili v sklad za osebe po poškodbi glave v varstveno-delovnem centru Nova Gorica. Danes so varovanci centra tudi z nami, saj imajo delavnico, na kateri predstavljajo in prodajajo svoje izdelke," je povedala Rutarjeva.