"Med strankami je bilo težko doseči kompromis glede ustavnih sprememb referendumske ureditve in če se bo ta podrl, ni nobene možnosti, da pride do kakršne koli spremembe," je opozoril Virant.

O predlogu sprememb referendumske ureditve so parlamentarne stranke 28. maja že dosegle načelen dogovor, kljub temu pa bi lahko Lukšičeva izjava, da ima glede ustavnih sprememb drugačna stališča, kot jih je imel nekdanji predsednik SD Borut Pahor, pomenila, da bi SD spremenila stališče.

Novi predsednik SD se je po izvolitvi zavzel za višji kvorum, čeprav se je stranka prvotno zavzela za okoli 25-odstotnega, ob čemer izpostavlja tudi možnost t. i. zavrnitvenega referenduma. Po njegovih besedah je vse to še odprto, zato pričakuje, da bodo o tem razpravljali v stranki in razmislili tudi drugi partnerji.

Poslanska skupina SD se je teh predlogov dotaknila že danes. Njen vodja Janko Veber je za STA pojasnil, da je Lukšiča še dodatno seznanil s tem, da predlog za spremembo referendumske ureditve ustavni komisiji DZ še ni bil predložen, da pa so stranke o tem dosegle načelno soglasje.

Predlog bo pripravljen v dveh tednih

Glede določitve kvoruma bodo po Vebrovih ocenah očitno potrebna dodatna usklajevanja, k čemur želijo ponovno pritegniti tudi ustavne pravnike. Na vprašanje, ali bodo še podpirali predlog, na katerega so načelno že pristali, ali pa je pričakovati drugačno stališče SD, je Veber odgovoril, da to nalogo prepuščajo predsedniku stranke.

Kljub načelnemu dogovoru večine vodij strank mora sicer predlog za ustavno spremembo referendumske ureditve še skozi strankarska sita. Organi strank bodo večinoma o tem odločali sredi junija, spremembe pa bi lahko bile sprejete jeseni.

Virant je danes še dejal, da bo predlog, ki je bil usklajen s strankami, pripravljen v prihodnjih dveh tednih, zatem pa ga bodo v proceduro vložili vodje poslanskih skupin. Če bo strokovna skupina, ki jo bo imenovala ustavna komisija DZ, opravila svoje delo pred parlamentarnimi počitnicami, bi lahko DZ še pred počitnicami sprejel tudi sklep o začetku postopka za ustavno spremembo, je pojasnil.