Ker predsednika lahko razreši le skupščina, ga bo s polnimi pooblastili v času do izvolitve novega nadomeščal podpredsednik Enzo Smrekar, eden od dveh podpredsednikov zveze.

SZS se distancira od ravnanja Lovšeta na kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Južni Koreji. Po mnenju IO SZS njegovo ravnanje ni imelo podlage v predhodnih sklepih IO. "Izvršilni odbor se zaveda okrnjenega ugleda, ki je za Smučarsko zvezo Slovenije nastal na 48. Kongresu Fisa v Južni Koreji in si bo prizadeval k povrnitvi ugleda doma in v mednarodnem prostoru," je po seji sklepe izvršilnega odbora javnosti predstavil podpredsednik zveze Jani Živko, novi vršilec dolžnosti predsednika zveza Smrekar je bil namreč odsoten.

Volilna skupščina Smučarske zveze Slovenije bo 3. julija. Izvršilni odbor je ob tem nocoj objavil tudi poziv društvom in klubom za iskanje kandidatov za novega predsednika. Kandidacijski postopek se bo sklenil 22. junija. Na skupščini bodo izbrali novega predsednika za naslednje štiriletno obdobje, ki ga bodo zaznamovale zlasti zimske olimpijske igre leta 2014 v Sočiju.

Že zdaj je mogoče na podlagi odzivov napovedati, da zanimanja za to mesto ne bo veliko, še zlasti ker bo novi predsednik moral s smučarsko barko krmariti mimo finančnih čeri z manjšim deležem sredstev s strani resornega ministrstva za šport in fundacije za financiranje športnih dejavnosti v novi sezoni. Prav tako še ni mogoče povedati, kaj v finančnem smislu pomeni Lovšetov odhod z mesta predsednika, saj je bil kot lastnik Diners Club Slovenija tudi med pokrovitelji smučarske zveze. Njegov vložek za letošnjo sezono znaša 180.000 evrov.

Lovše Pavleku domnevno ponujal nagrado za glas za Planico

Sejo je zaznamoval kljub drugačnim prvotnim napovedim zlasti Lovšetov prihod. Lovše je članom izvršilnega odbora predstavil svoje videnje dogodkov v Južni Koreji, prinesel pa jim je tudi prepis spornega dopisovanja s sms sporočili s članom hrvaškega predsedstva Fis Vedranom Pavlekom, ki so v slovenskem časopisju povzročili pravi prepih. Med drugim naj bi Lovše Pavleku domnevno ponujal nagrado za glas za Planico. Konkretnega odgovora, ali je Lovše v Južni Koreji grozil predsedniku Fise Gian-Francu Kasperju, o čemer so po neuspehu Planice poročali slovenski mediji, novinarji po seji IO SZS niso dobili.

"Obstajajo različna mnenja o teh dogodkih in tudi za nas je bilo težko o njih karkoli soditi, ker nas večina namreč ni bila tam. Vseeno pa smo prepričani, da vsako takšno pojavljanje v medijih škodi ugledu panoge in zveze. Dejstvo je, da je bila kandidatura za SP v nordijskem smučanju leta 2017 kvalitetno pripravljena, ugotavljamo pa, da na koncu nismo bili uspešni. Kaj je šlo narobe, je pa zelo subjektivno za ocenjevati. Eden od članov IO je podal informacijo, da nas po dogodkih v Južni Koreji gledajo v Fisi malce postrani. Lobiranje v takšnih mednarodnih organizacijah tudi v športu zahteva neko kilometrino in previdnost. Nekako v šali rečeno, se nam je zgodil slon v trgovini s porcelanom. Milo rečeno smo ugotovili, da je očitno šlo za neroden pristop tudi v pogovorih, koliko so bili ustrezni, pa ne bi želeli soditi. Dejstvo je, da smo bili neuspešni v kandidaturi Planice, je pa tudi res, ali bi to kandidaturo sploh dobili tudi, če teh dogodkov ne bi bilo," je Živko skušal novinarjem pojasniti sklep izvršilnega odbora, ki prinaša negativno oceno za Lovšeta.

Kocijančič bo svoj pogled na dogodke v Južni Koreji predstavil v ponedeljek

Pred novinarji je spregovorila tudi direktorica SZS Barbara Kürner Čad, ki tudi po Lovšetovem odstopu ostaja na zvezi, mandat se ji izteče leta 2014: "Ne moremo točno presoditi, kaj je čista resnica, ker so si izjave Lovšeta in drugih udeležencev nasprotujoče. Ne glede na to pa lahko povem, da je ugled zveze s takšnim ravnanjem sigurno okrnjen. Ocenjujemo, da je bilo Lovšetovo ravnanje in način komunikacije nepravilno, netaktno in da se SZS od tega ograjuje. Sporen je bil predvsem način lobiranja predsednika na kongresu Fis."

Novinarje je na "ad hoc" novinarski konferenci na parkirišču pred sedežem smučarske zveze v Podutiku zanimalo tudi, zakaj je sejo izvršilnega odbora predčasno zapustil Ljubo Jasnič, ki se je v nekaterih medijih omenjal tudi kot možni Lovšetov naslednik na položaju predsednika zveze. Po mnenju Živka je Jasnič sejo najverjetneje zapustil, ker je nasprotoval temu, da bi z Lovšetom danes sploh opravili kakršnokoli diskusijo. Sejo je predčasno zapustil tudi Lovše tako, da novinarjem svoje plati resnice ni mogel predstaviti.

Novoizvoljeni član predsedstva Fis Janez Kocijančič, sicer predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, bo svoj pogled na dogodke v Južni Koreji predstavil v ponedeljek po vrnitvi iz tujine. Lovše Kocijančiča obtožuje, da je že prej vedel, da Planica ne bo izbrana za organizatorja SP ter da kot član predsedstva ni opravil svojega dela pri lobiranju za kandidaturo Planice. Prav tako pa naj bi bil po Lovšetovem prepričanju Kocijančič v ozadju "medijskega linča" proti njemu v slovenskih medijih.