V zadnjih dneh namreč na Sviz prihajajo informacije, da ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pripravlja obsežnejše združevanje in ukinjanje srednjih šol. O tem socialni partnerji, dijaki in starši niso neposredno obveščeni, kar po opozorilih Sviza pred koncem šolskega leta vnaša nemir med učitelje in zaskrbljenost zaposlenih za delovna mesta.

Stari partijski časi ...

"Funkcionarjem ministrstva očitno ni mar, kako novice o ukinjanju posameznih šol vplivajo na delo ob zaključku šolskega leta," so zapisali v Svizu, kjer opozarjajo, da celo ravnatelji šol, ki naj bi jih združevali, o tem niso obveščeni. "Vsiljuje se občutek o vrnitvi 70. let prejšnjega stoletja in starih partijskih časov, ko so se v zaprtih krogih pripravljale spremembe, ki so čez noč spreminjale usodo ljudi," so še zapisali.

Ministra Turka zato pozivajo, naj z nameravanimi združevanji šol takoj seznani slovensko javnost, zaposlene v šolah, dijake in njihove starše. Sindikat ministra tudi poziva, naj zagotovi vključitev in sodelovanje sindikatov zavodov pri morebitnem uvajanju sprememb, naj izvede obvezna posvetovanja pred posegi v šolsko mrežo ter naj omogoči zainteresirani javnosti, da se do nameravanih sprememb opredeli.

"Kakšen ravnatelj manj"

Obenem ministrstvo še pozivajo, naj zagotovi, da med poletnimi počitnicami ne bo poskušalo uveljavljati sprememb standardov in normativov v šolah in vrtcih.

Na ministrstvu pa so potrdili, da razmišljajo o združitvah nekaterih šol, o čemer naj bi bile šole, ki jih to zadeva, že obveščene. Kot pravijo, se zaradi združevanja ne bo zmanjšalo število učiteljev, pač pa bo "kakšen ravnatelj manj". Pojasnili so še, da sta načrtovani dve selitvi srednjih šol, od tega ena zaradi potresne varnosti, druga pa zato, ker je šola "napol prazna".