Kot je pojasnil sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščević, se bo ob 16. uri sestalo šest sindikatov, ki zastopajo uniformirane in pooblaščene uradne osebe, torej gasilce, carinike, vojake, pravosodne policiste ter davčne, tržne in sanitarne inšpektorje.

Enak dogovor kot s policijskima sindikatoma

Gre za prvi takšen sestanek, na katerem bodo predvsem izmenjali stališča in poglede, zato Miščević še ni mogel napovedati, za kakšno smer reševanje težav položaja uniformiranih poklicev se bodo dogovorili.

Sicer pa v teh sindikatih zahtevajo enak dogovor, kot sta ga z vlado dosegla policijska sindikata. Kot pravi Miščević, so v sindikatu carinikov dogovor z vlado podpisali v dobri veri, da ni denarja. "A očitno denar je, če je za ene, bo tudi za druge," poudarja Miščević in dodaja, da o svojem neurejenem položaju opozarjajo že od leta 2004.

Tudi predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Aleksander Ogrizek poudarja, da poklicni gasilci zahtevajo enak dogovor, kot so ga dosegli policisti. Kot pravi, ne razume države, ki ločuje uniformirane poklice, ki vsi služijo državi in sodelujejo z roko v roki. Ogrizek poudarja, da sicer pozdravljajo dogovor, ki so si ga izborili policisti, a država je tu po njegovem mnenju "pomešala jabolka in hruške".

"V Sloveniji poklic gasilca ni cenjen"

Poudarja, da ima tudi gasilski poklic posebnosti, saj so gasilci tudi potapljači, vozniki intervencijskih vozil in pirotehniki. "Naš poklic je zelo nevaren in v svetu zelo cenjen, a v Sloveniji žal ni," je dejal Ogrizek, ki poudarja, da so "gasilcem že vse pobrali in dali policistom".

Predsednik gasilskega sindikata je tudi pojasnil, da so podpisali sporazum z vlado zaradi vtisa, da se "ladja potaplja", a sedaj vidijo, da je vlada držala figo v žepu. Ogrizek upa na dogovor z vlado glede njihovih zahtev, sicer lahko sledi "črni scenarij". Med drugim tako obstaja možnost stavke, poleg tega pa bodo morda uniformirani poklici zahtevali referendum o reformah, ki jih vlada napoveduje za jeseni.

Tudi predsednik sindikata ministrstva za obrambo Darko Milenkovič pravi, da so policiste pri njihovem prizadevanju ves čas podpirali, a jih v sporazumu, ki so ga dosegli z vlado, moti nekaj stvari. Gre za po mnenju vojakov neupravičen dvig stopnje izobrazbe, plačilo za povečan obseg dela ter za obljubo vlade, da bo prispevala sredstva za plače policistov, če ga bo resornemu ministrstvu zmanjkalo.

Vojaki z organiziranimi protesti

Nekatere pravice, ki so jih policisti dosegli v pogajanjih z vlado, imajo sicer vojaki zapisane v zakonu, a se ne izvajajo, je še opozoril Milenkovič. Napovedal je tudi pogovore s pristojnim ministrstvom, na katerih bodo nastopili skupaj s Sindikatom vojske, obrambe in zaščite. Glede današnjega sestanka pa pričakuje, da bodo sindikati zavzeli skupna stališča, saj v sedanji situaciji ne bi smeli delat razlik med uniformiranimi poklici.

Če v pogovorih z vlado ne bodo uspeli, bodo vojaki poskušali organizirano izvajati proteste, morda bodo zahtevali še kakšno ustavno presojo zakona. Vojaki sicer ne smejo stavkati, bodo pa po Milenkovičevih besedah podpirali vse ostale, ki bodo šli v stavko, "ker bodo oni s svojo stavko dejansko podpirali tudi naša dejanja".

Na današnji sestanek so sicer sindikati povabili tudi predstavnike vlade, da bi jim pojasnili vsebino sporazuma s policisti, a odgovora z njihove strani niso dobili. Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pa so pojasnili, da se bo sestanka udeležila direktorica direktorata za javni sektor Mojca Ramšak.

Policijska sindikata sta namreč podpisala sporazum in kolektivno pogodbo za policiste ter umaknila referendumsko pobudo o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Z dogovorom je vlada policistom med drugim omogočila izplačilo za povečan obseg dela in nadurno delo.