"Sam pravzaprav niti ne vem, kdo natanko stoji za tem, tako da ne vem, komu naj se zahvalim. Pred dnevi so enostavno prišli, se s strojem dokopali do obstoječe betonske cevi in nanjo priključili nov cevovod, ki je ravno prav dolg, da gredo vse odplake mimo mene in mi več čisto nič ne smrdi," je bil včeraj zadovoljen Medvešek.

Skrivnostne mojstre naj bi naročili ravno tisti sosedje, ki so mu toliko let grenili življenje, kajti občina po besedah župana Srečka Ocvirka v operaciji ni sodelovala, ravno tako ni znana cena posega. Na medobčinskem inšpektoratu v Krškem so po eni strani zadovoljni, da imajo en pereč problem manj na spisku, a hkrati opozarjajo, da začasni poseg še vedno ne rešuje osnovnega problema - onesnaževanja Drožanjskega potoka, v katerega se odplake stekajo. Zaradi tega že napovedujejo inšpekcijski ogled.

"Tudi Medvešek je med tistimi, ki odplake spuščajo kar v potok, kar sicer predstavlja problem večjih družbenih razsežnosti. Ravnanje z odpadnimi vodami po naši oceni kar v 70 odstotkih nepremičnin posavskega podeželja ni rešeno. Med takimi območji lahko posebej izpostavim Bizeljsko, nas pa pri nadzoru in odpravljanju te neurejenosti v prihodnjih mesecih in letih čaka zelo veliko dela, ki ga bomo zmogli le ob sodelovanju s komunalnimi službami in občinami," pravi direktor medobčinskega inšpektorata Martin Cerjak, ki ugotavlja, da se imetnikom objektov na podeželju čas neusmiljeno izteka. Desetletno prehodno obdobje, v katerem morajo lastniki nepremičnin poskrbeti za odvajanje odpadnih voda, se bo namreč izteklo konec leta 2017, v duhu evropske direktive pa urejenih odplak nima niti tretjina objektov. Rešitev se ponuja v gradnji nepretočnih greznic ali malih čistilnih naprav.

"Ljudje se očitno ne zavedajo, kako hitro čas beži. Občini Sevnica in Krško lastnikom nepremičnin ponujata sofinanciranje malih čistilnih naprav, Brežice pa ne, na kar smo že večkrat opozorili. Na neurejene zadeve na tem področju opozarjamo tudi zaradi tega, ker bo nadzor nad izvajanjem direktive na tako velikem območju tudi za nas velik problem, ki ga ne bo mogoče obvladati v nekaj mesecih," dodaja Cerjak.