Tako je odločilo ljubljansko sodišče, sodba pa je po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport postala pravnomočna, saj je višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo Primorska.info. "Po presoji pritožbenega sodišča je zamudna sodba, ki jo je v tej zadevi izdalo sodišče 6. junija 2011, pravilna," so sporočili z ministrstva.

Afera je izbruhnila sredi leta 2010, ko smo v Dnevniku s serijo člankov razkrili, da Primorska.info projekta Fokus, ki naj bi bil poglobljena tedenska rubrika z raziskovalnimi članki, ni ustrezno izpeljala. Ministrstvo za kulturo je nato avgusta 2010 odstopilo od pogodbe s Primorska.info, in ker Primorska.info denarja ni hotela vrniti, saj je Kokl trdil, da so projekt Fokus vendarle izpeljali, je ministrstvo januarja 2011 prek državnega pravobranilstva moralo vložiti tožbo. Ta je zdaj pravnomočna.

"Nič ne vem, da bi bila zadeva pravnomočna. Nihče me tudi ni pozval, da bi morali denar vrniti," pravi Sebastjan Kokl, ki še vedno trdi, da so projekt Fokus izpeljali pravilno. Da članki projekta Fokus ne ustrezajo žanrskim merilom za preiskovalni članek, je ob pregledu dokumentacije že leta 2010 ugotovila evalvatorica Karmen Erjavec z ljubljanske Fakultete za družbene vede. Kokl sicer trdi, da so morali po razpisu napisati le 52 kakršnih koli člankov in ne 52 preiskovalnih člankov. Da to ne drži in da gre za sprenevedanje, pa je že takoj ob izbruhu afere opozoril tudi Marko Milosavljevič, takratni predsednik strokovne komisije, ki je odločala o tem, kateremu projektu dodeliti denar.

V vlogi, ki jo je Primorska.info prijavila na razpis, je namreč prav Sebastjan Kokl zapisal, da bo Fokus tedenska rubrika, katere namen je tedensko poglobiti določene teme, ki so bile v medijih. Tega pa Primorska.info in njeni novinarji niso nikoli izpeljali, z zadevo pa so se začeli ukvarjati tudi policisti in protikorupcijska komisija, saj je obstajal sum, da je kulturno ministrstvo, ki ga je takrat vodila Majda Širca, morda oklevalo z odstopom od pogodbe tudi zato, ker sta bila lastnika portala vidna predstavnika takrat vladajoče SD. Solastnik portala je bil namreč do izbruha afere tudi nekdanji poslanec SD Luka Juri.