Loto razveselil tudi Kanglerja

Rekordni dobitek v zgodovini slovenske loterije je bil sicer januarja letos vplačan v Mariboru, igralec pa je prejel malo manj kot 4,9 milijona evrov. Lani je vsak teden loto igralo 180.000 ljudi, v vsem letu pa so

izžrebali več kot 8 milijonov dobitkov in med dobitnike razdelili 57 milijonov evrov. Fundaciji za šport in Fihu so nakazali 21,1 milijona evrov koncesijskih sredstev. Denarja pa se ne razveselijo le dobitniki, temveč tudi občine, v katerih imajo ti prijavljeno stalno bivališče.

Lani je osem občin na ta račun prejelo skoraj 1,6 milijona evrov. Največ, dobrih 292.000 evrov, Mestna občina Ljubljana, kjer je nekdo zadel 1,3 milijona, drug pa slabih 584.000 evrov. Najsrečnejši je bil lani sicer Kranjčan, ki je zadel malo več kot 1,7 milijona evrov in občino s tem nepričakovano obogatil za skoraj 260.000 evrov. Skoraj četrtine milijona evrov so se zagotovo razveselili tudi v Murski Soboti, kjer je neki občan zadel dobrih 1,6 milijona evrov. Tudi v Mariboru so delili srečo z dvema dobitnikoma, ki sta v proračun prav tako prispevala skoraj 250.000 evrov. Prihodkovne strani proračunov pa so se za od 100.000 do 160.000 evrov popravile še na Jesenicah, v Celju, Šempetru pri Gorici in Grosupljem.

Dobitniki raje molčijo

Marija Kotnik, samostojna podjetnica, ki ima prodajno mesto Loterije v enem večjih nakupovalnih centrov v Slovenj Gradcu, pravi, da tisti, ki so zadeli kakšen večji dobitek, tega ne obešajo na velik zvon, kaj šele, da bi ji dali za kakšno kavico. Decembra lani je pri njej vplačal listek srečnež iz Šentjanža pri Dravogradu, ki je zadel 18.000 evrov. "Tistemu, ki zadene večji dobitek, se tako in tako ni treba oglasiti pri meni, temveč gre po denar kar na glavno blagajno v Ljubljano," še pove Kotnikova, ki opaža, da igralci največkrat uporabijo hitri, računalniški izbor številk. "In dejansko je iz tega naslova tudi največ dobitkov," pove. Torej, preračunavanje gor ali dol, glavno besedo ima še vedno sreča.