Hrastniški bazen namreč vsako leto julija in avgusta zaprejo zaradi rednih vzdrževalnih del, Zagorjani, ki so včasih imeli na izbiro dve kopališči, pa so že nekaj let vajeni, da morajo po tovrstno zabavo ali rekreacijo k sosedom ali še dlje. Za letnim bazenom na Selu namreč že dolgo ni več sledu, saj so ga po nekajletnem propadanju zasuli, Medijske Toplice pa sicer še stojijo, vendar so nekateri prepričani, da bi jih bilo za vnovično obuditev bolj smiselno postaviti na novo.

Edina možnost za ohladitev v poletnih dneh bo torej trboveljska kopalnica, ki ima brez konkurence lepo priložnost za zaslužek, a za to potrebuje tudi lepo vreme. Lani so namreč zaradi številnih deževnih dni našteli petino manj kopalcev kot pred dvema letoma, je povedal Edvard Bravec, direktor Zavoda za šport Trbovlje, ki si zato želi čim več vročih dni. Takrat bodo obiskovalce pričakovali med 9. in 18. uro oziroma med 9. in 19. uro ob koncih tedna in prazniki, ob 20. uri pa se bo nadaljevalo dvourno večerno plavanje. Bravec je povedal, da cene že tretje leto ostajajo nespremenjene, in sicer bodo otroci, dijaki, študenti in upokojenci med tednom za celodnevno vstopnico odšteli 3,5 evra, odrasli pa 4,5 evra. Popoldanska vstopnica je pol evra cenejša, večerno plavanje pa stane 2,5 evra. Ob koncih tedna in praznikih so vse vstopnice pol evra dražje.

Pred letošnjo sezono večjih vlaganj v bazen ni bilo, saj so ga dodobra prenovili že v minulih letih, so se pa lotili nekaj neopaznih izboljšav, je pojasnil Bravec. Tako so obnovili ves desni prelivni rob bazena, namestili protizdrsno keramiko na klančini in obnovili dezinfekcijske bazene. Posodobili so tudi pokrit gostinski vrt in obogatili dodatno ponudbo. Kupili so namreč vodni žogi "hodipovodi", ki bosta najbrž najbolj atraktivni za otroke in mladino, meni Bravec. Gre namreč za veliki prozorni žogi, ki plavata na vodi skupaj s človekom. Ta vstopi vanjo skozi posebno zadrgo, nato pa lahko hodi po vodi, skače, se sprehaja, teče, se prevrača, poskuša obdržati ravnotežje ali pa preprosto leži in se sprošča. Petminutna izposoja žoge bo stala 1,5 evra, kar je precej manj, kot je priporočena cena dobavitelja, je pojasnil Bravec in dodal, da so za vse letošnje naložbe v kopališče in njegovo ponudbo namenili okoli 15.000 evrov.

Zasavčani imajo poleg trboveljskega najbližje letno kopališče v Rimskih Toplicah v Aqua Romi, kjer je bazen odprt že več kot mesec dni, a obratuje le ob lepem vremenu, zunanje bazene s termalno vodo pa imajo tudi v Rimskih Termah.