"Avstrijska" Raiffeisen banka ji je namreč zarubila 14 stanovanj na Barvarski ulici v Mariboru, streljaj od sedeža nadškofije na Slomškovem trgu. Gre za stavbo, v kateri imata prostore odvetnica Andreja Dajčman in tudi glasbena šola Sama Šalamuna. Slednji nam o rubežu nadškofijskih nepremičnin ni vedel povedati nič, razen tega, kar je izvedel iz medijev. Tudi sicer še naprej plačujejo najemnino, nanje pa se ni obrnil nihče.

Do samega rubeža je po dostopnih podatkih prišlo 4. aprila, osnova zanj pa je bil sklep o izvršbi iz lanskega avgusta. S cenitvijo in kasnejšo prodajo teh nepremičnin bo Raiffeisen banka skušala poplačati vsaj del od skupno skoraj osem milijonov evrov terjatev do Nadškofije Maribor.

Po kolikšni ceni bodo naprodaj stanovanja, katerih velikost se giblje od 16 do 53 kvadratnih metrov, še ni znano. Glede na ocene Gursa in povprečne cene stanovanj v Mariboru v zadnjem letu pa bi lahko z njihovo prodajo zaslužili od 622.000 evrov do več kot 700.000 evrov. Torej bi poplačali manj kot desetino vseh terjatev.

Katere nepremičnine nadškofije so naslednje na vrsti, je praktično nemogoče izvedeti, saj je njeno vodstvo skopo s pojasnili, tako kot tudi ob finančnem zlomu obeh "cerkvenih" finančnih holdingov in kasnejšem razkritju spornih poslov, med drugim pri obnovi dvorca Betnava.

Vendarle kaže, da se nadškofija, katere natančna višina dolga še danes ostaja velika neznanka, zagotovo pa presega 20 milijonov evrov, ne bo mogla rešiti. Čeprav so pristojni večkrat zatrdili, da se trudijo z upniki doseči zunajsodno sporazumno rešitev, sprejemljivo za vse strani, ne gre mimo blokad računov, ki se vlečejo že od novembra lani, in tega, da jim je Vatikan pred dnevi tudi uradno odrekel finančno pomoč. Omenimo, da je nadškofija na drugi strani v letih debelih krav na Sveti sedež pošiljala presežke premoženja.

Konec prejšnjega meseca je banka Sparkasse na nepremičninah nadškofije vpisala še eno predznamovano hipoteko. To je storila na podlagi sodnega sklepa o izvršbi iz sredine maja. Če je bila njena prejšnja izvršba "težka" dva milijona evrov, bo s tokratno skušala izterjati še okoli 4,27 milijona evrov. Kot izhaja iz zemljiške knjige, se je banka dodatno vpisala na vrsto parcel manjših vrednosti (travniki ali gozdovi), pa tudi na dvorec Betnava, sedež nadškofije, Nadškofijski arhiv na Koroški cesti in župnijo Svete Rešnje telo na Radvanjski ulici, vse v Mariboru.

tomaz.modic@dnevnik.si