Med 15. julijem in 15. septembrom bodo ponudili turistom skupno 145 postelj. Cena nočitve se bo glede na atraktivnost lokacije in opremljenosti doma gibala med 13 in 20 evri.

Aprila 35 odstotkov več nočitev

Najbolj odmevni celoletni kulturni dogodek v Evropi že kaže svoj vpliv na obiskanost štajerske prestolnice, je včeraj zadovoljno poročal Milan Razdevšek, direktor Zavoda za turizem Maribor. "Aprila je število nočitev v mestu poraslo za več kot 35 odstotkov. To je nenormalno visoka rast, saj smo običajno zadovoljni že z dvema ali s tremi odstotki," je poudaril in dodal, da bo to povečanje števila gostov na celoletni ravni približno 20-odstotno.

Trženje študentskih sob bo v Mariboru omogočilo pestrejšo in predvsem cenovno ugodnejšo ponudbo za vse tiste turiste, ki poleti potujejo s kolesi ali z nahrbtniki in ne spijo v sobah hotelov s tremi ali več zvezdicami. "Mladinskemu turizmu si prizadevamo dati večjo pozornost in z zadovoljstvom ugotavljamo, da sta se že dobro uveljavila mladinska hotela Uni in Pekarna ter hostel Vetrnica v Rušah," je hvalil razmere Razdevšek.

Domovi se bodo šli "hotelirje" zato, ker imajo med počitnicami precej praznih sob. "Nekaj študentov se čez poletje vrne domov ali gre na dopust, vse več pa je tudi takšnih, ki nimajo toliko denarja, da bi lahko plačevali najemnino čez poletje," je skrb zbujajoče dejstvo razkrila Lidija Divjak Mirnik, direktorica Študentskih domov. "Zato se junija odjavijo, izpraznijo sobo in pred novim študijskim letom ponovno zaprosijo za ponovno vselitev v upanju, da bodo spet sprejeti v študentski dom."

Niso hoteli podražiti najemnin

"Izpad dohodka nočemo pokriti s podražitvijo najemnin," je dejala Divjak-Mirnikova, "raje smo se pridružili ponudnikom turističnih prenočitvenih zmogljivosti. Ne nazadnje so naši domovi največji hotel v Mariboru in so na elitnih lokacijah, denimo na Lentu ali ob Mestnem parku." Sobe bo mogoče najeti in plačati na spletni strani zavoda za turizem (www.maribor-pohorje.si) ali v turističnem informacijskem centru pred frančiškansko cerkvijo.