Ljubljana V Moderni galeriji bodo danes odprli pregledno razstavo Marka Pogačnika z naslovom Umetnost življenja življenje umetnosti. V galeriji so povedali, da gre za obširen pregled Pogačnikovega petdesetletnega prizadevanja za novo definiranje razmerja med umetnostjo in družbo.

Kot izhodišče razstave so služili načini vpletanja ustvarjalnih potencialov umetnosti v razne življenjske procese, načini, ki jih je Marko Pogačnik odkril v zadnjih 50 letih. Po besedah organizatorjev se "razstava začne z njegovim sodelovanjem v gibanju in skupini OHO (1965-71). Temu je sledila ustanovitev Družine v Šempasu, poljedelske in umetniške komune, ki je hkrati delovala kot duhovni center. Danes se ta smer izraža v obliki sodelovanja s Skupino za umetnost VITAAA in s skupinami LifeNet pri postavljanju geopunkturnih krogov po svetu." Posebna pozornost bo posvečena tudi Pogačnikovim interakcijam s političnimi procesi, denimo uporu zoper vojno v Vietnamu (1968) in prispevku pri osamosvojitvi Slovenije v obliki državnega grba RS.

Na razstavi bosta poudarjeni predvsem dve temi: "umetnost življenja", še posebej na ekološkem področju in v umetnikovih pristopih k sodelovanju s svetovi narave, ter "življenje umetnosti", ki bo predstavila razne možnosti uporabe umetnostnega jezika pri komunikaciji z zavestjo narave in pri prebujanju človekovega zavedanja, oboje v odnosu do večdimenzionalnosti življenja in prostora.

Ob razstavi bo izšel katalog z besedili Tomaža Brejca, Christiana Höllerja, Marka Pogačnika, Miška Šuvakovića in kustosa razstave Igorja Španjola. Razstava bo na ogled do 4. novembra. nr