Kot je pojasnila Novakova, je po razpisu referenduma dolžnost državljanov, da se ga udeležijo, ob tem pa o rezultatu ne smejo odločati tisti, ki se ga ne udeležijo. "Ko je referendum že razpisan, ko je izveden, za to porabimo kar nekaj milijonov evrov, na koncu pa ob nezadostni udeležbi ta referendum ne bi bil veljaven. Prav zaradi uvedbe kvoruma bomo nasprotovali spremembi ustave glede referenduma," je dejala.

Novakova je komentirala tudi izvolitev Igorja Lukšiča za novega predsednika stranke SD. "Vsaka stranka si izbira svojega predsednika glede na program, ki ga želi izvesti. Seveda čestitam novemu predsedniku, želim pa si, da ta sprememba ne bi pomenila zaostrovanja ideološkega boja z levico," je povedala in dodala, da upa, da njegova napoved, da se bo zavzemal za bolj levo usmeritev, pomeni zavzemanje za socialne in človekove pravice. "Vsekakor pa pričakujem, da bo SD še naprej delovala konstruktivno," je dejala.

Predsednica NSi je povedala še, da je dolžnost opozicije, da gleda pod prste koaliciji oziroma vladi. Pri tem je dejala, da od SD pričakuje konstruktivno gledanje pod prste, in sicer tudi zato, ker je SD po njenih besedah v precejšnji meri pripomogla k temu, da se je Slovenija znašla v tako težkem stanju.