Ena od možnosti bi bila vzpostavitev nove vrste diplomatsko-konzularnih predstavništev znotraj EU, kjer bi se sinergično povezovalo več držav, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Ob tem so dodali, da Slovenija sedaj največ sodeluje z državami EU. Posebni deklaraciji o sodelovanju ima podpisani z Nemčijo in Francijo, strateško partnerstvo je sklenila tudi s Turčijo. Dejavno sodeluje v različnih pobudah na območju Srednje in Jugovzhodne Evrope. Regionalno sodelovanje z državami Zahodnega Balkana se pogosto poudarja med prednostnimi nalogami slovenske zunanje politike. Regija ima velik razvojni potencial in je pomembno vozlišče energetskih in prometnih tokov.

Toda prerazporejanje politične in gospodarske moči terja tudi razmislek, kdo so ključni zavezniki Slovenije v mednarodnem okolju in posledično vodi v preoblikovanje mreže diplomatsko-konzularnih predstavništev. Člani strateškega sveta so med drugim izpostavili povezanost Slovenije s srednjeevropskimi državami, kjer se odpirajo nove priložnosti, kot je kvadrilaterala, v kateri so Avstrija, Liechtenstein, Slovenija in Švica. Hkrati pa je nujno pridobiti nove zaveznike tudi pri krepitvi sredozemske identitete, pri čemer je treba izkoristiti mehanizme Unije za Sredozemlje, so sporočili z MZZ.