Kacjanova je v bogatem igralskem opusu v gledališču in filmu ustvarila mojstrske, presunljive in nepozabne igralske upodobitve. S svojim natančnim študijem likov odkriva njihove nepričakovane razsežnosti in jih uprizarja z izjemno subtilnostjo in zavezujočo prezenco, zaznamovano s posebno krhkostjo. Njeno ime je pojem gledališča in filma tako v Sloveniji kot v nekdanji Jugoslaviji in osrednje ime Slovenskega mladinskega gledališča, je v utemeljitvi zapisala žirija.

Med odrskimi liki, v celoti prežeti s pristno izpovednostjo in osebnim umetniškim sporočilom, so Parisada v Šeherezadi, Jacinta v Pohujšanju po Cankarju, Jokasta v Kralju Ojdipu, Lissie Kelch v Eni in drugi, interpretka Kleistovih pisem v uprizoritvi Diptih o ljubezni - Kleist. Med filmskimi vlogami velja omeniti tiste v Povesti o dobrih ljudeh, Dekliškem mostu, Železnem križu, Splavu meduze, Savu Šumanoviću, Svetozarju Markoviću, Dediščini in Carmen.

Župančičeve nagrade za ustvarjanje v zadnjih dveh letih bodo prejeli Iztok Kovač, Tobias Putrih in Uroš Rojko.

Plesalec, koreograf, pedagog, ustanovitelj in umetniški vodja EnKnapGroup Kovač bo nagrado prejel za umetniško vodenje stalnega ansambla za sodobni ples EnKnapGroup, za avtorstvo didaktične plesne predstave Pozor hud ples!, za koreografiji v predstavi Triptih in Rekviem.

Kiparju in vizualnemu umetniku Tobiasu Putrihu bo nagrada pripadla za samostojne razstave, med drugim v pariškem Centru Pompidou, na mednarodnem bienalu v Sao Paulu, slovenski galeriji Gregor Podnar v Berlinu, galeriji Pinksummer v Genovi, skupinske razstave v Kanadi, Avstraliji, Italiji in na Poljskem ter za scenografijo v uprizoritvi Mačka na vroči pločevinasti strehi.

Skladatelj, klarinetist in pedagog Uroš Rojko bo nagrado prejel za izvedbo lastnih del v Sloveniji in v tujini, za sodelovanje na 25. slovenskih glasbenih dnevih s komorno opero Kralj David, na Svetovnih glasbenih dnevih ISCM s skladbo Diapento ter za odmevne koncerte Tria Qou vadis in Solistov iz Karlsruheja, kjer se je umetnik predstavil kot izvajalec in skladatelj.

Letošnjo komisijo so sestavljali Milček Komelj, Andrej Blatnik, Matevž Čelik, Jurij Meden, Tomaž Toporišič, Gregor Pompe in Vojko Vidmar.

Lani je Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejel skladatelj, dirigent in pedagog Lojze Lebič. Za ustvarjanje v zadnjih dveh letih so bili nagrajeni igralec Primož Bezjak, plesalca in koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek ter arhitekturni biro Sadar+Vuga.