Varuh je na spletni strani zapisal, da je primer objave posnetka v oddaji Svet na kanalu A, ki se je nanašal na smrt posameznika, brutalno pretepenega na bencinskem servisu v Kočevju, pomemben zlasti tudi iz širšega vidika oziroma zaradi splošne pravne varnosti osebnostnih pravic otrok.

Mladoletnik opisoval brutalne podrobnosti

Namreč, mladoletnik je pred kamero poročal o grozovitem dogodku in opisoval posamezne brutalne podrobnosti dogodka. V posnetku so bili tako razkriti osebni podatki otroka, ime pokojnega očeta ter nekatere podrobne okoliščine tragične smrti očeta in okolje, kjer otrok živi. Varuh meni, da objava nedvomno predstavlja poseg v zasebnost otroka.

"S tem je bila kršena določba kodeksa novinarske poklicne etike, ki v 19. točki izpostavlja prav posebno skrbnost, ki jo morajo pokazati novinarji in uredniki zaradi varstva koristi otrok," pojasnjuje varuh. Ob tem poudarja, da je bila ta izjava pridobljena kmalu po tragičnem dogodku, ki mu je bil otrok priča, še dodatno pa je otrok izpovedoval o določenih grobih podrobnostih obračuna z njegovim očetom.

Varuh izpostavlja, da so zaposlene na televiziji vnaprej opozorili, da naj pri objavi ustrezno zaščitijo zasebnost otroka, a je bila takšna prošnja očitno zavestno preslišana.

NČR: Kršila 17., 18. in 19. člen kodeksa

Varuh ocenjuje, da sta z objavo posnetka urednik oddaje Svet na Kanalu A Gregor Trebušak in avtor prispevka Vitomir Petrović 20. februarja kršila določbo 18. člena kodeksa novinarjev Slovenije. Ta navaja, da mora biti novinar pazljiv pri omembi imen in objavi fotografij in posnetkov storilcev, žrtev in njihovih svojcev v poročilih o nesrečah in predkazenskih postopkih.

NČR pa je ugotovilo, da sta Trebušak in Petrovič poleg 18. člena kodeksa, kršila tudi 17. in 19. člen. Kot so zapisali na spletni strani razsodišča, slednji med drugim navaja, da mora novinar pokazati posebno obzirnost pri prenašanju izjav o otrocih, mladoletnikih in o osebah, ki jih je doletela nesreča ali družinska tragedija. Obziren pa mora biti tudi pri zbiranju informacij, poročanju in objavi fotografij.

Sicer 17. člen kodeksa navaja, da mora novinar spoštovati pravico posameznika do zasebnosti in da se mora izogibati senzacionalističnemu in neupravičenemu razkrivanju njegove zasebnosti v javnosti. Poseg v posameznikovo zasebnost je upravičen le, če javni interes pretehta nad spoštovanjem njegove zasebnosti, so še zapisali.