Kot je pojasnil Lukšič, sta se danes s Pahorjem danes sestala in izmenjala poglede na ključna vprašanja. Sicer pa ima stranka zelo močno strukturo, zato stvari v večini segmentov tečejo naprej, je dejal Lukšič in dodal, da so po njegovi izvolitvi začeli "normalno delovati kot vsaka stranka po kongresu".

"Zadevo bodo malo prespali"

O tem, ali bo SD podprla Pahorja kot kandidata na jesenskih predsedniških volitvah, bo predsedstvo stranke odločilo sredi tega meseca. Lukšič meni, da se bodo delegati stranke odločili potem, ko bodo "zadevo malo prespali", saj je bila Pahorjeva napoved na sobotnem kongresu tudi za njih presenečenje. Člani predsedstva pa bodo nato zbrali vtise v stranki in se odločali, kot bo za stranko in državo najbolje, je dejal.

Lukšič se je seznanil tudi že s finančnim stanjem stranke, glavni tajnik Uroš Jauševec pa mu je predstavil načrt za sanacijo strankinih financ. Lukšič meni, da je načrt dober in bo stranka pri sanaciji finančnega stanja uspešna.

Preberite še komnetar Mete Roglič: Pahorjeva življenjska tekma

Novi predsednik Socialnih demokratov je tudi napovedal, da bo na srečanje povabil vse predsednike strank, pa tudi vodstva organizacij civilne družbe. V prihodnjih dneh naj bi se sicer dobil s predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem.

Koalicijske stranke je lahko upravičeno strah

Glede zaskrbljenosti koalicijskih strank zaradi Lukšičeve napovedi o zaostritvi odnosa do vlade pa Lukšič pravi, da jih je lahko upravičeno strah. A pri tem upa, da bodo "ta strah spremenili v večjo skrb za to državo".

Tudi SDS, ki SD pod Lukšičevim vodstvom napoveduje usodo stranke LDS, se po Lukšičevem mnenju zelo boji stranke SD in energije, ki so jo pokazali na kongresu. Ta strah je po Lukšičevih besedah upravičen, saj v SD pričakujejo, da bodo postali močna stranka, ki bo na naslednjih volitvah zmagala. Do takrat bodo združili ves potencial, zlasti na levici in tudi širše, zato da bi Slovenijo vodili bolje kot obstoječa garnitura, še poudarja Lukšič.

Igor Lukšič je bil na sobotnem kongresu SD izvoljen za predsednika stranke in je tako na tem mestu nasledil Boruta Pahorja, ki je stranko vodil 15 let. Po izvolitvi je poudaril, da bo šla stranka precej bolj v levo in bo vladi bistveno bolj gledala pod prste. Pahor pa je na kongresu napovedal kandidaturo za predsednika republike.