V koprsko pristanišče so tako vplule ladje vojska Albanije s patruljno ladjo P-132 Oriku in 24-člansko posadko, Črne gore z vlačilcem PR-41 Orada in 15-člansko posadko, Hrvaške z ladjo Vukovar-41 s 30-člansko posadko, Grčije s topnjačo P 268 Aittitos z 59-člansko posadko ter italijanska vojna mornarica s patruljno ladjo P-409 Sirio in 76 člani posadke. Na krovu italijanske patruljne ladje je tudi helikopter bell 212, so sporočili z ministrstva za obrambo (Mors).

Slovenska vojska na vaji sodeluje s 430. mornariškim divizionom. Na vaji bosta aktivno sodelovali hitra patruljna ladja Ankaran 21 in večnamenska ladja Triglav 11 ter vojaški čolni. Vajo bodo podpirali združeni operativni center ter zračne sile Slovenske vojske z letalom pilatus PC-9 in helikopterjem bell 206.

Vaja, ki jo organizira poveljstvo sil Slovenske vojske, je namenjena krepitvi regionalnega sodelovanja ter dvigu ravni znanj in izkušenj s področja mornariške doktrine in postopkov, poudarjajo na Morsu.

Na vaji se bodo poveljniki in poveljstva mornaric urili v načrtovanju in izvajanju pomorskih večnacionalnih operacij ob uporabi standardnih postopkov pri izvajanju zaščite sil v pomorskih operacijah. Prav tako se bodo urili v postopkih plovbe v formaciji in manevriranja ter postopkih pomorskega kazenskega pregona s poudarkom na operacijah za preprečevanje in reagiranje proti ilegalnim aktivnostim na morju, vključno z operacijami zaustavljanja, preiskave in zasege plovil.

Udeleženci vaje se bodo urili tudi v izvajanju operacij iskanja in reševanja na morju pa tudi v postopkih izmenjave podatkov ter gradnji in vzdrževanju razpoznavne pomorske slike, so še pojasnili.

Vaja, ki bo potekala tako v slovenskem akvatoriju kot v mednarodnih vodah, se bo zaključila v petek. Takrat je predvidena tudi predstavitev vaje za javnost na potniškem terminalu v Kopru, ki si jo bo ogledal tudi slovenski obrambni minister Aleš Hojs.