Na ministrstvu za notranje zadeve so povedali, da za najem prostorov za varnostnike običajno uporabljajo policijske nastanitvene zmogljivosti. "Če to ni mogoče, se odločamo za najem drugih prostorov. Izbira je odvisna od več dejavnikov, predvsem od specifike varovanja določnih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov. Pri tem upoštevamo varnostni vidik in iščemo najbolj časovno in finančno optimalne rešitve," so pojasnili v službi za odnose z javnostmi.

Za sobo 48 evrov, za garažo 4,8 evra na dan

Hotelsko sobo v Termah Dobrna so na ministrstvu najeli na podlagi drugega odstavka 20. člena zakona o javnem naročanju, po katerem predhodna objava obvestila o naročilu ni potrebna. Povabilo k oddaji ponudbe so poslali trem potencialnim ponudnikom, do roka pa so dobili le ponudbo Term Dobrna, so povedali na ministrstvu.

Na MNZ so pojasnili, da so se po pogajanjih dogovorili za ceno 48 evrov na dan za dvoposteljno sobo, cena zakupa garaže za dve vozili pa je 4,8 evra na dan. Pogodbo so sklenili 21. maja, prekinejo pa jo lahko kadarkoli, so povedali.

Komu je namenjena soba, niso povedali

Na ministrstvu so zapisali še, da konkretno izpostavljanje podatkov o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov otežuje izvajanje policijskega dela in povečuje tveganja za varovano osebo, zato več informacij o tem, komu je namenjena hotelska soba, niso posredovali.

Spletni portal zurnal24.si je pisal še, da na ministrstvu niso odgovorili na vprašanje, ali varnostnik in voznik, ki prenočujeta v hotelu, varujeta oziroma prevažata predsednika vlade Janeza Janšo. Ta namreč živi v Šentilju pri Velenju, kar je dobrih deset kilometrov stran od Dobrne, so zapisali na portalu.