Delovne skupine sestavljajo po trije predstavniki vlade, delodajalcev in sindikatov, vodijo pa jih državni sekretarji, je pojasnila Berlecova.

Skupine bodo dokument usklajevale vsaka na svojem področju, teh je tako sedem: javnofinančni okvir, učinkovita in ekonomična javna uprava, delovanje pravne države in pravna varnost, trajnostno naravnan gospodarski razvoj, trg dela in zaposlovanje, znanje in ustvarjalnost kot temelj razvoja ter socialna politika in zdravstvo po meri ljudi.

Na vprašanje, kdaj bodo skupine začele z delom, sekretarka ESS ni znala natančno odgovoriti, saj da je to odvisno od njihovih vodij, pričakuje pa, da še ta teden. Šele ko bodo stekla pogajanja v okviru skupin pa bo jasno, kdaj bo vsebina celotnega socialnega sporazuma znova tudi na dnevnem redu ESS.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je sicer na zadnji seji socialnih partnerjev pred desetimi dnevi dejal, da ne računa več na sprejetje sporazuma do 20. junija, kar je bil prvi rok vlade.

Ob tem je izrazil upanje, da jim bo dokument uspelo podpisati do parlamentarnih počitnic, torej do sredine julija. Nekateri sindikati pa bi radi ta rok prestavili celo na jesen.